Jag har alltid varit lite halvbra på att ta hand om den sköts jag frusit in. Jag sparar och spara och tänker att jag inte får använda upp allt direkt, tänk om jag behöver längre fram. Det är ju så dumt att tänka så för då blir det lätt liggande kvar i frysen ända fram till det kommer nytt. Därför har jag försökt att ändra på mitt beteende och istället verkligen använt jordgubbar, hallon, rabarber, svartavinbär, blåbär, mm. 
 
 
Eftersom jag aldrig känner att jag har tid och lust att safta och sylta när det är skördningstid fryser vi in väldigt mycket och tar tag i det senare. Vem vill vara inne och fixa nät det är soligt och varmt väder. 
Därför tog jag tag i att göra svartavinbärssaft i helgen. Min mamma har ett gott recept på rårörd saft. Det är massvis med socker i som gör att den nästan smakar som jordgubbssaft.
 
 
Detta behöver du:
2kg  Svartavinbär
3litet kokhett vatten 
30g vinsyra
3kg socker
2tsk Natriumbensoat
 
Häll det kokta vattnet över bären (kan vara frysta). Häll även i vinsyran och natriumbensoaten. Låt stå med lock i ett dygn. 
 
 
Sila sen bort bären. Rör i sockret och rör till allt socker löst upp sig (kan ta en timma). 
Häll upp saften på flaskor. Förvaras svalt. 
 
 
Det här är nog sista gången jag gör denna saft eftersom jag håller på att socker banta hela familjen. Men hur gör man saft utan socker. Sockret är ju ett slags konserveringsmedel. Jag vill ju inte använda något konstgjort konserveringsmedel istället.
 
Är det någon som har ett bra sockerfritt saftrecept får ni gärna meddela mig. 
Rårörd svartavinbärssaft, recept,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej