I slutet av juni när flädern blommade tog vi och plockade av blomklasar och gjorde saft. Då vi sockerbantar vill jag få tag på ett sockerfritt alternativ. Går det att safta och sylta utan socker? Vad använder man istället för socker?
 
 
Efter mycket letande och frågande fick jag tag på detta recept:
 
90 blomklasar
4 st citroner
6dl agavesirap
2cm ingefära
3L vatten
 
Lägg flädern, citronerna, riven ingefäran i en stor bunke/kastrull. Häll över sirapen och sist häll över det kokheta vattnet. Låt stå och svalna och ställ sedan in det i kylskåpet i 1-2 dagar. 
 
 
Efter fem dygn i kylskåpet smakade saften fortfarande inte fläder så vi gav upp och tog ett annat recept som jag hittat med mycket, mycket mindre socker i än vanliga recept. 
 
1,5L vatten
40 blomklasar
2 citroner
mindre än 1/2 paket socker
 
Blanda allt och häll över det kokheta vattnet låt stå i kylskåpet i 5 dagar. Sila och häll upp i till exempel glasburkar (halv fulla) och frys in. 
 
 
 Nu smakade saften som den skulle. 
 
flädersaft med mindre socker, recept, sockerfri flädersaft,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej