Min man är energiexpert vilket betyder att det är han som kan göra energideklarationen när du till exempel säljer ditt hus. Men det som han tycker är roligast är att göra energikartläggningar och ge förslag på hur man på bästa sätt kan optimera energianvändningen. Han ställer energiförbrukning i jämförelse med kostnaden för ombyggnation/förbättringar mot varandra. Energiexpert är en titel man måste tenta om var femte år för att se till att de fortfarande håller en bra standard på kunskapen. Titeln har även utvecklats till att de även ska kunna normalbrukskorriga värden så att man ska kunna jämföra likadana byggnader med varandra. Det betyder att man räknar bort energiförbrukning om de boende har varit riktigt slösaktiga med energi (el, värme, vatten). Det är byggnaden man energideklarerar inte de boende. 
Det är mycket lagtexter och matematiska formler att hålla reda på eller i varje fall veta var man hittar dem. För min man har hans första fem år gått så han har skrivit en ny tenta och väntat länge på svar då den som rättar gick på semester. Igår fick vi besked, Godkänd!
 
Detta firades med vår nya favorit paj "Lat rabarberpaj" som jag hittat på ICAs hemsida. 
 
 
Jag skördade mina sista rabarber utan att ta för mycket. Jag har läst att en tredjedel av beståndet ska stå kvar för att inte minska skörden nästa säsong. plockade även av lite av våra sockerärter. 
 
 
Pajen är riktigt enkel att göra, man lägger bara alla ingredienserna på varandra i en viss ordningsföljd. Inget kladd! Sen in i ugnen i ca 20 minuter. 
Jag har dock ändrat lite på receptet för att göra den ännu godare. Jag började med att tillsätta även jordgubbar. Rabarber och jordgubbar är ju aldrig fel tillsammans och även min mans favorit. Jag tar mindre socker, nästan hälften. Sen vill min man ha ett frasigt täcke så jag tog lite mer mjöl, havregryn och smör än vad det stod. Till kakan serverar man med fördel vaniljsås eller som vi hade, ekologisk vaniljglass. 
 
Mums va gott det blev, en bra kaka att fira med.
 
Energiexpert,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej