Det har inte gått att missa att det är Black friday idag. Ni har säkert liksom jag fått massvis med mail om erbjudanden och köp-uppmaningar. 

Jag bojkottar i år allt vad shopping heter hela denna vecka för att inte öka på försäljningshysterin. Även att jag säkert kan köpa julklappar till bra pris just nu avstår jag för att visa att jag bryr mig om vår jord och för att respektera vad varan kostar. Jag vill att arbetarna ska ha en bra lön och inte bidra till sämre löner för dem. 
Tyvärr har jag även fått Black friday erbjudanden från flera miljömedvetna butiker och det gör mig ledsen i hjärtat. För att vara en medveten konsument har jag mailat dem och sagt min menig att de som medvetna företag inte borde vara med i denna kampanj och tänka en gång till till nästa år. Jag har faktiskt fått bra svar från alla som jag också  respekterar. 
Här är några av svaren jag fått:

Little Eko
"Vi gillar inte heller black Friday och hetsen runt det. Det stressar både konsumenter och företagare. 

Vi har diskuterat det mycket fram och tillbaka och resultatet blev att vi valde att hänga på men att kombinera det med välgörenhet och även uppmana våra kunder att tänka hållbart.

Vi är ett väldigt litet företag och är väldigt beroende av att varje krona i vår försäljning. Och hade faktiskt inte råd att välja att inte göra det."

Medvetenmini
"Efter att ha bojkottat black friday i flera år, vilket gjort att hela vår julhandel halkat efter och under dessa dagar inte haft någon försäljning i stort sett allas måste vi i år tänka om.
Jag försöker att leva på min verksamhet, vilket med all konkurrens och prisdumpning på nätet rent ut sagt är skitsvårt, så kan jag inte tänka med hjärtat i alla lägen om jag över huvud taget ska finnas kvar. Tragiskt men sant!
Tyvärr, måste jag säga för jag stödjer i grund och botten inte det här men någonstans måste jag också möta marknaden och som marknaden ser ut så är det kampanjer och extrapriser som lockar kunden att handla numera. Ledsamt för det gynnar bara storföretagen och tar död på alla mindre aktörer."

Jag är verkligen glad att de tog sig tid att svara mig, tack. 

Det finns faktiskt flera medvetna butiker som står över denna kampanjvecka och de respekterar jag verkligen. Det finns även de som skänker en del av dagens förtjänst  till Naturskyddsföreningen. 

Nu vill jag bara att denna förfärliga svarta dag och helg ska vara över så att vi sen kan fokusera på att rädda världen inte köpa ihjäl den. 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej