Nyårsafton 2018

Årets sista dag är här och som alltid tycker jag att även detta året gått alldeles för fort. Mycket har hänt, men det finns också mycket jag skulle velat göra som jag har sparat och kan göra nästa år.

Hur har det då gått med målen jag satt för 2018? Följ länken för att läsa hela inlägget 2018 års löfte/mål.
Jag satte upp 5 mål som innehöll både miljömål och egentid. 
Mål ett var att äta mer vegetariskt och det har jag verkligen lyckats med. I mitt familjedaghem får mina dagbarn vegetarisk lunch minst två gånger i veckan och detta leder till att vi sen till middag äter dessa rester. 
Att sluta ta påsar till frukten i affären har inte gått så bra. Det har varit svårt att komma ihåg att ta med påse, men jag är väldigt glad att många mataffärer har bytt ut plastpåsarna till med miljövänliga av majs eller socker. 
Äta mer efter säsong tycker jag att vi är duktiga på. Det är bara de där bananerna som är svåra att vänja sig av med. Jag har tagit hjälp av en app för att ha koll på vad som är i säsong. De svenska grödorna har jag ganska bra koll på, men den sydeuropeiska frukten är svårare. För att slippa ha allt i huvudet är appen ett riktigt bra hjälpmedel. 
Användandet av hushålls-/toalettpapper har verkligen minskat efter att jag sytt tygservetter av gamla frottéhanddukar. Vi har dem i en korg på köksbordet för att det ska vara smidigt att använda. Servetterna är nu en del i vår vardag, sonen vill hellre ta en tygservett än papper när han vill torka sig. 
Det här med egentid i pysselvrån verkar vara det svåraste målet. Det blir bara inte av, jag kanske måste skriva in det som en aktivitet i kalendern för att det ska bli av. 

(null)

Så vad blir mina miljömål och löften för 2019? I sociala medier är flygfritt år ett av de löftena som det pratas mest om. "Vi håller oss på jorden" är en bra kampanj och community som fått många kända personer att fotas med skylten "är du en av 100 000 som avstår flyget 2019?" och lova att inte flyga. Det är ett riktigt bra initiativ, men jag vill inte binda mig till detta då jag inte flugit på minst 4 år och jag och min man har pratat länge om att vi skulle vilja resa till Vietnam och då är inte tåg ett alternativ utan vi tänker nog att det blir vår sista flygresa. När resan blir av har vi inte bestämt än, 2019 eller kanske senare. Förutom denna resa kommer vi absolut hålla oss på jorden. 

(null)

2019 vill jag:
1. Odla mer potatis, lök morötter och tomater för att hålla oss självförsörjande längre. 
2. Att försöka vara med och påverka de större besluten som påverkar vår jord. 
3. Att fortsätta äta ännu mer efter säsong. 
4. Äta ännu mer vegetariskt, att försöka hitta ännu fler mumsiga recept. 
5. Bli ännu bättre på att inte ta fruktpåsar i mataffären. 
6. Dra ner på det vita sockret och testa fler smarriga alternativa recept. 
7. Ta mig mer tid i min nya pysselvrå, egentid.

Det är mycket som är lika föregående år, men ack så aktuella även nästa år. FN har nu konstaterat att vi kommer att höja jordens temperatur med 2 grader och detta kommer ge förödande konsekvenser. Detta betyder att vi alla måste börja fundera på vad man själv kan göra och agera. Ett enkelt sätt att göra något är att verkligen tänka igenom sin konsumtion. Är grejen livsnödvändig? Kan man köpa det begagnat? Kan man laga det som är trasigt? Genom att miska vår konsumtion av saker sparar vi på jordens resurser. Just nu lever vi i Sverige som om vi har 4,2-6 jordklot, beroende på vilka källor man läser, och 2018 års naturresurser tog slut redan den 28 mars. 

Klimatkalkylatorn.se

Jag är inte bättre jag, utan min familj lever även vi över jordens resurser. Enligt WWF:s klimatkalkylatorn lever vi som om vi hade 2,7 stycken, men det mesta resurs- och co2slösandet ligger under kategorin samhället. Detta har gett oss en ögonöppnare att vi måste vara med och påverka de stora besluten i samhället. Men vi kan jobba mer på kategorin bilen och biffen. Än finns det tid för oss att ställa om till ett mer hållbart levende. 


Till sist vill jag bara önska alla ett 
GOTT NYTT HÅLLBART-ÅR!



2019 års mål/löften, nyårsafton 2018, nyårslöften,