(null)
Fjärilsvingar av kartong


Min son har länge pratat om att han vill ha vingar. Han är så fascinerad av änglar och älvor och säger "när jag blir stor får jag vingar". 
Efter lite klurande hur jag kulle göra vingarna kom jag på att jag skulle använda en kartong. Jag ville komma på ett enkelt sätt så att jag snabbt och enkelt skulle kunna göra nya ifall de går sönder. 

(null)

Så efter att sonen gått och lagt sig tog jag och letade upp en större kartong och klippte ut två delar med veck emellan sig. Jag en mall av vanligt papper för att vingarna skulle få samma form. Sen var det bara att måla formen och klippa ut. Till själva uppfästnigen på ryggen har jag använt mig av ryggsäckspruncipen. Fyra hål där jag trätt band på vardera sida. Sen är det bara att enkelt trä in armarna och fjärilsvinarna sitter på plats. 

(null)
Svårt att fånga snabba fjärilar på bild


På morgonen efter gick det lätt att väcka sonen genom att säga att det fanns vingar till honom. Dock blev han lite besviken då vingarna inte hade batteri, men humöret ändrade när jag sa att han fick dekorera den som jan ville. 
Sen var det viktigt med "två sånna här" och så visade han med händerna att något skulle sticka upp från huvudet. Jag fixade två svansar till känselspröt. 

(null)
Egendeklarerade vingarDIY, Sonen vaknade som en fjäril, egengjorda fjärilsvingar, fjärilsvingar, vingar,
Fika med fikabröd utan vitt socker

Jag är uppväxt med att man på helgerna fikar och särskilt under sommaren. Mormor hade alltid gott fikabröd och mamma ska vi inte tala om. 
Den receptbok som alltid funnits till hand för mig är den klassiska Sju sorters kakor (och självklart  mormors och mammas handskrivna receptböcker). Boken uppkom efter en kakpristävling 1945 efter andra världs kriget. Då var recepten fyllda med ersättningsprodukter då det i ransoneringstider var svårt att få tag på vissa produkter. Efter hand har boken förändrats och mått, ingredienser och recept har ändrats och bytts ut. Baklusten finns i allra högsta grad kvar och att fika är helt enkelt ett mysigt sätt att umgås enligt mig. Testandet av nya recept pågår ständigt hemma hos mig, men jag hittar inte riktigt de recept som ger det resultatet jag vill.  Jag vill kunna bjuda på riktigt god fika som alla kan uppskatta, inte bara de som minskar på det vita sockret. 
Så sju sorters "bra" recept på fikabröd borde man väl kunna hitta. Det har nu blivit mitt mål, sju sorter, och ett av recepten måste bara vara kladdkaka (kan inte leva utan kladdkaka). Bullar, tårtor, småkakor, m.m. ska ingå. 

Den stora frågan för mig nu är 
Hur gör man sju sorters "bra" kakor utan vitt socker? 

Bullar med dadelfyllning

Jag har klarat av tre av de sju fikabröden då jag bakar riktigt goda Bullar med urgod dadelfyllning. Det receptet hittar du här

Gaffelkakor med choklad och russin.

Småkakor är svåra att hitta recept på tycker jag, men för ett tag sedan hittade jag detta recept på goda Gaffelkakor med choklad och russin

(null)

Det tredje receptet är Chokladbollarna som sonen älskar. Det receptet hittar du här

Fyra recept kvar att testa mig fram till. Det ska jag väl hinna med att hitta under mina tre resterande semesterveckor. Har du något riktigt gott recept att dela med dig av får du jättegärna lämna en kommentar. 

Sju sorters kakor (utan vitt socker), baka utan vitt socker, recept, sju sorters kakor,
Kvällens skörd

Nu gäller det att se över odlingarna varje dag. Dels på grund av värmen och torkan, men också för nu växer det och det gäller att skörda hela tiden. Nu äntligen är det man längtat efter sen februari färdigt att skörda i trädgården. Nu är det inga köpta blandsallader till maten utan innehåller bara grönsaker jag odlat själv. Härlig känsla!
Ikväll blev skörden några få hallon (verkar som hallonsäsongen är över), lite babyspenat (som jag tänkt ha i morgondagens sallad), de första sockerärtorna (sen skörd på grund av att rådjuret åt av de första blommorna), två sorters tomater (de stora Dansk export och körsbärstomaterna Buskromat Koralik) och några stjälkar blommor (Rosenskära och Lejongap).
En fin liten samling blev det i min fina skördkorg. 

Huvudsallad

Jag är inte stolt nog över mina få salladshuvuden, så fina. 

(null)

Tyvärr hade fåglarna hunnit före under dagen på den största tomaten som jag hade längtat efter att gå plocka. Trist men sånt blir det när man har tomatplantorna i det fria. Jag har ju många tomater kvar att hoppas på. 

Kvällens skörd,

Liknande inlägg