(null)

Vilket tokigt väder vi haft i helgen med risk för snö i södra Sverige. Vinterdäcken åkte på i lördags när vi tittade över sjön och såg att det låg snö där, men ingen på vår sida. Jag blev väldigt förvånad när jag idag på morgonen tittade ut och upptäckte att snön även hade kommit till vår trädgård. Trodde nämligen att vi inte bodde tillräckligt söder ut och att sjön skulle värma och smälta bort snön om det skulle komma. 

Vinterns första snöängel
Hela familjen skyndade sig ut för att kunna leka lite i snön medan den ligger. Jag la mig så klart i det lilla snölagret på gräsmattan och gjorde denna vinterns första snöängel. 

(null)

Självklart var sonen i närheten och spran rakt över den... 
På sonens begäran blev det snowracer och pulkaåkning. 

(null)

Solen sken och snön gnistrade så kameran åkte fram för att försöka fånga det fina i trädgården. 

Mina odlingslådor i första snön

Mina odlingslådor lever nu i en tyst och lugn tillvarå. Jag har redan planer för nästa odlingssäsong så jag hoppas inte vintern blir allt för lång. När är det okej att beställa frön?

Höstanemon på trappen

På trappen har det under sommaren stått pelargoner och penséer, men nu under hösten har en liten rosa höstanemon fått ta plats på trappan. 

Blommande penséer i snötäcke

Växter har en otrolig växtkraft, kolla in dessa gula penséer som blommar för fullt i snötäcket. 

Ha nu en riktigt bra vecka!


En söndag i oktober med snö, första snön, snö i oktober,

Odla gul lök i kruka

Varför inte odla gul lök i kruka, tänkte jag i somras. Påsen med sättlök jag köpte var inte ens till hälften tömd när jag jade satt det jag ville i min odlingslåda. Därför kom jag på idén om att försöka odla i kruka. Vad hade jag att förlora? Inget! 

(null)

6 stycken terakottakrukor blev hem till 6 stycken gula lökar. Löken växte bra, men sen efter ett tag glömde jag bort dem lite så de fick mindre vatten och mindre sol och 4 av lökarna vissnade bort. 

(null)

De två kvarvarande som även de såg lite trötta ut har jag nu tagit upp. 

Skörd av gul lök odlad i kruka

Två små söta gula lökar blev skörden. 
Jag är så glad att kunna konstatera att det faktiskt går att odla lök i kruka. Det går alltså att odla lök på till exempel balkongen. Hade jag skött dem bättre är jag nästan helt säker på att de skulle blivit större och fler. 
Nästa år kommer jag göra det igen och denna gången sköta dem lika bra som de i odlingslådan. 

Odla lök i kruka, gul lök, odla på balkongen,
Äppelkaka med vaniljsås
 
Här hemma hos oss blir det många äppelpajer bakade så här års och vem vill inte ha en riktigt god vaniljsås till den. Marsankräm och alla dessa färdiga vaniljsåserna som finns att köpa i mataffärerna i all ära, men då vi plockar bort vitt socker i så stor utsträckning som möjligt vill vi så klart ha en vit sockerfri vaniljsås till vår äppelpaj utan vitt socker. 
 
Detta har gjort att jag ända sedan äppelsäsongen började har letat efter ett riktigt gott recept som hela familjen tycker om. Vi har testat många recept och vi har tyvärr gallrat bort de flesta, men jag tänkte jag kunde sammanställa en lista med alla vaniljsåser utan vitt socker jag hittat. 
 
Ekotipsets vaniljsås med mango
2 dl yoghurt av någon sort. 
1 dl fryst mango
Lite mer än 1 dl cashewnötter
6 st dadlar
1 tak vaniljpulver
Mixa allt till en slät sås. 
 
Vaniljsås med cashewnötter
3 dl cashewnötter
3 msk agavesirap 
1/2 tsk vaniljpulver
Vatten
Koka upp vatten och täck cashewnötterna och låt stå i ca 15 min. Sila nötterna och mixa dem tillsammans med agavesirap och vaniljpulver. Tillsätt vatten till önskad konsistens. 
 
Egengjord vaniljsås från Saras eviga
2 dl grädde
2 äggulor
1 krm vaniljpulver
Vispa grädden fluffig. Tillsätt äggulorna och vaniljpulvret och vispa till önskad konsistens. 
 
Vaniljgrädde
Vispa önskad mängd grädde och tillsätt vaniljpulver i slutet. 
 
Vaniljsås på Turkiskyoghurt
2 dl Turkisk yoghurt
2 msk honung
1 krm vaniljpulver
1 äggula
 
Glassaktig vaniljsås
Fryst banan
Kokosmjölk/kokosgrädde
Vaniljpulver
Mixa ingredienserna. Denna sås blir lite mer som glass.
 
Vaniljsås på Kvarg
Blanda ihop Kvarg och vaniljpulver
 
Vaniljsås från Äntligen sockerfri
2 dl Rysk yoghurt
1 dl ovispad grädde
1 tsk vaniljpulver
Blanda bara ihop allt
 
 Vi testade även att vispa havregrädde och vaniljpulver och det blev en riktigt len grädde som passade väldigt bra till äppelpaj, men vi upptäckte att denna grädden vi köpt innehöll tillsatt socker... 

Än så länge är våra favoriter Ekotipsets vaniljsås med mango och Vaniljsås med cashewnötter, det är ju inte alls på samma sätt som vaniljsås med vitt socker. Jag tror vi måste jobba på vår uppfattning av vaniljsås eller jag menar att jag och mannen måste jobba på detta för sonen upplever än så länge allt med öppet sinne då han inte vet vad vaniljsås med vitt socker smakar. 

Mitt sökande fortsätter. 
Egengjord vaniljsås, Jakten på den bästa vaniljsåsen, recept, sockerfri vaniljsås, vaniljsås utan vitt socker,

Liknande inlägg