(null)
Egengjord müsli


Vi gör uteslutande egen müsli och det blir både billigare och godare eftersom man kan välja ingredienser utefter vad man själv tycker om. 2015 delade jag med mig av vårt första recept på egengjord müsli och det hittar du här
Mycket har hänt i våra liv sen 2015 då detta recept gjorde sitt intåg så därför har jag modifierat receptet där socker är utbytt till honung och rapsoljan till kokosolja. Helt enkelt ett lite nyttigare alternativ. 
Detta är ett helt nytt recept med bland annat smak av kanel och kardemumma, men man kan själv modifiera utefter sin smak. 

Du behöver:
Minst 5 dl havregryn
1,5 dl hackade nötter
2 dl kokosflingor
2 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma 
1 nypa salt 
3 msk kokosolja
2 msk honung
1 dl vatten 
2,5 dl hackad torkad frukt (jag hade fikon och russin)

175 grader i mitten av ugnen i ca 30 min. 

Göra müsli tillsammans med barn

Att göra müsli är ypperligt bra tillsammans med dagbarnen och det är ju alltid roligt att få med sig lite hem. 
Sen är naturell yoghurt med egengjord müsli ett riktigt bra mellanmål. 

(null)
Egengjord müsli till mellanmålEgengjord müsli, Müsli av bara sjysta produkter, müsli, recept,
(null)
Kortutmaning med ledorden "Jorden/Tellus/Earth/Världen"
 
Månadens kortutmaning bestämde min bror. Det blev en riktig utmaning med väldigt få förhållningar. Jag och svägerskan fick orden "jorden/tellus/earth/världen" att inspireras av. Vi fick även denna skiss nedan. Det bestämdes att kortet skulle vara den andra tillhanda senast den 20 september ( jag skickade mitt redan den 12/9).
 
Septembers skiss
 
Trots minimalt med förhållningar fick jag en idé direkt. Jag ville göra ett runt kort. Några dagar senare såg jag inspirationen till själva utseendet från ett annat kort. 
 
(null)
Cirkelformat kort

Jag ville skapa med vattenfärger en bakgrund som liknar jordklotet med mycket blått och några fläckar med grönt. 
 
(null)
 
Undra nu om min bror tycker vi hållt oss till hans förhållningar? 
Han tyckte båda var fina, fast mitt kort höll sig inte riktigt till förhållningarna utan var mer rymden/himlen. Jag som tänkte att man såg jorden från rymden...ja, ja, jag är nöjd i varje fall. 
 
Handgjord av Ellen
 
Svägerskan Ellens tolkning blev "Välkommen till världen". Vi hade tänkt lika gällande att få med ett jordklot och vilket fint hon gjort som är upphöjd och centrerad i den svarta lite större cirkeln bakom. 
Det är så inspirerande dessa kortutmaningarna för jag förundras alltid över hur olika våra slutresultat blir. 
 
Handgjord av Ellen
 
Tyvärr måste jag meddela att vi kommer lägga dessa utmaningar på is ett tag för att jobb, plugg, djur och samlevnad måste komma i första hand. Jag kan lova att att det inte kommer bli tomt på nya handgjorda kort här på bloggen utan jag kommer fortfarande att skapa men inte till ett speciellt tema och datum. Men vem vet vi kanske tar upp kortutmaningen tidigare än vad vi tror. Jag har redan en idé om nästa utmaning. Jag kan avslöja att det troligen kommer vara på temat "det är insidan som räknas"...
 


Handmade cards, Kortutmaning, september 2018, handgjorda kort,
Banabflugsfälla

De senaste två veckorna har vi helt plötsligt fått bananflugsinvation. Jag förstår att de trivs hos oss då det nu alltid finns äppelrester i diskhon och i kompostpåsen. För att bli av med dem har jag slängt kompostpåsen oftare gjorde fällor med konsentrerad saft och hällt kokhettvatten i diskhoarna, men det har inte gjort någon skillnad. Då satte jag igång att leta bra bananflugsfällor och fastnade för denna med en tratt. Jag blev så glad när den fungerade. Att något så enkelt kan vara så efektivt är ju helt fantastiskt. 

Fungerande bananflugsfälla

Det du behöver är ett glas/vas/burk som är tillräckligt hög. Lägg i lite äppelskal eller andra fruktrester i botten och täck öppningen med en strut du gjort av papper. Se till att ett litet hål finns i strutens topp. Nu gäller det att få det tätt mellan struten och glaset/vasen/burken. Är det en liten öppning räcker det att trycka i struten så att den sluter tätt, annars kan man försluta kantern med tejp. 
När man sen fångat flugorna är det bara att döda dem genom att hälla varmt eller kokande vatten på dem, men om du häller kokande vatten måste du vara säker på att glaset/ asen/burken tål värmen. (Tips från en som tog sönder ett glas på detta sätt).

Jag är så glad att jag hittat denna banabflugsfälla för nu är alla bananfluger nästan helt borta. 


Bananflugor överallt, bananflugsfälla,

Liknande inlägg