Egensydd klänning

Ett kompispar har fått en liten flicka och jag fick feeling och tog fram ett gammalt klänningsmönster i storlek 62. Förra gången jag använde det var till min systerdotter 2010. 

(null)

Jag gick till mitt lilla tygförråd och letade fram ett mjukt och blommigt trikå-tyg. Tyvärr var det en väldigt lite bit så det där med trådrakt fick jag strunta i. Då mönstret ska ligg mot vikt kant och jag bara kunde göra en sådan valde jag att göra bakstycket helt för att få det så mjukt och skönt som möjligt då bäbisar ligger mycket på rygg. 

(null)

Framstycket klippte jag ut två stycken spegelvända med 1 cm sömsmån runt om hela. Sen sydde jag ihop framstyckena och då framstyckenas mönster bryts mitt fram valde jag att sy stickning på sömmen som håller ihop framstycket. Det man inte kan dölja får man framhäva. Sömmarna fäste även sömnsmånen så att den inte viker sig och blir knölig. 

(null)

Det svåraste att sy var de rundade axelbanden som bara ville krångla hela tiden. Jag valde stora knappar som döljer det mesta banden fula sömmen. Egentligen var mönstret med knapp och knapphål men jag valde att sy fast tryckknappar under den stora utsmyckningsknsppen på framsidan.  
I ärlighetens namn blev klänningen inte så snygg. En hel del fula sömmar, höger och vänster sida blev inte lika långa och på framstyckena ser man tydligt att trådrakheten är olika på de olika delarna. 

(null)

Jag kunde bara inte ge upp så jag gick till mitt tygföråd igen och valde ett förlåtande tyg i chockrosa velor. 

(null)

Inte heller detta tyget var så stort, men däremot långsmalt. Detta innebar att jag fick klippa ut fyra delar med sömsmån runt om. 

(null)

Denna gången valde jag att sy stickning och fästa sömsmånen på alla fyra sömmarna som sätter ihop klänningen. 

(null)

Denna gången mätte och mätte jag så att sidorna blev lika långa. Fållen avslutade jag med en dubbelsöm. 

(null)
Hemmasydd barnklänning


Oj vilken skillnad på färdigt resultat. Jag tror verkligen på att träning ger färdighet. 
Denna rosa klänning kommer bli perfekt då jag vet att mamman gillar rosa. Det var de som fick det chockrosa bäbiskortet och hon blev så glad och älskade färgen. 





Det började med en men det blev två, barnklänning, egensydd barnklänning, hemmasydd, sy barnkläder,