(null)
Matvaror håller längre än du tror


Att använda näsan och munnen för att bedöma om maten är bra eller dålig har ju alla hört talas om, men ibland bara vill man inte smaka då det kan vara superäckligt. Vissa livsmedel tycker jag är svåra att bedöma ett sådant livsmedel är torkade bönor. 
Jag tror fler med mig har samma problem och därför kommer här en lista på livsmedel som håller mycket längre än vad stämpeln säger. 

Honung håller jättelänge och är ett av de livsmedel som håller längst. Har honungen blivit så hård att det knappt går att få upp med sked, värm den så blir den smidig att använda. 
Knäckebröd som förvaras svalt och torrt går att äta flera år efter stämplat datum. 
Kryddor och buljongtärningar håller i evigheter, de tappar bara smaken allt eftersom tiden går. Använd dina gamla kryddor, men du kanske måste ta lite mer än vad receptet säger. 
Mjöl är ätbart upp till 8 år efter utgångsdatumet. Det ända som händer är att glutenet försämras och det är svårare att få sega glutentrådar när man bakar. 
Pasta precis som mjöl kan hålla i flera år efter utsatt datum. 
Popcorn kan hålla i 30 år, men då ska popmajsen ha legat mörkt och svalt. Micropopcorn som har tillsatt fett i påsen har kortare hållbarhet än popcornmajs. 
Ris kan hålla  hur länge som helst och då är det vitt ris det gäller. 
Salt utan smaksättning kan typ inte bli dåligt. 
Socker precis som honung håller riktigt länge efter märkningen. Klumpar det sig, använd dem när du ska värma upp socker. Klumparna löser sig precis som sockerbitar när det blir varmt. 
Sojasås kan hålla i flera år särskilt om förpackningen är oöppnad. 
Torkade bönor och linser kan hålla i 10 år om de förvaras rätt. 
Vinäger (äppelcider-och vitvinsvinäger) liksom riset håller hur länge som helst om det bara förvaras med ordentlig tillslutning och i ren flaska. 
 
Men trotts dessa tips är lukta och smaka ändå det bästa sättet för att avgöra om livsmedlet fortfarande går att använda. 
 

Denna information är hämtad från land.se


Matvaror håller längre än du tror, hållbarhet, livsmedels hållbarhet,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej