(null)
Äng för biologisk mångfald 2019

I år valde vi att göra en ganska stor del av vår gräsmatta till äng. Ängar behövs nämligen för den biologiska mångfalden. I ängarna lever växter och djur som är på väg att försvinna från vårt ekosystem. Vill vi kunna fortsätta leva måste vi leva i samklang med naturen och bevara och anlägga gynnande miljöer för våra pollinarörer humlor, fjärilar och bin. I ängarana växer nämligen många blommor som dessa djur tycker om. Mer om vikten att hjälpa pollinatörer har jag skrivit om i ett äldre inlägg Insektshotell

(null)
Ängens dag 3/8-19

I vår sommaräng har Prästkragar, Blåklockor, Malva, Rölleka och Vallmo blommat i det höga gräset som vajat så fint med vinden. Insekterna har verlign fått leva  ostört och naturligt här. 

(null)
Slagen sommaräng

När blommorna och gräset börjat vissna är det dags att slå ängen och det brukar vara ungefär i slutet av juli. Därför har ängens dag instiftats första lördagen i augusti. Helst ska gräset och blommorna ligga slaget i två dagar så att blommornas frön kan trilla ner i marken och gro igen innan man räfsar bort det. 
 Förr tog bonden sin vinterfodring till djuren på ängarna som de slog med lie och sen hässjade. Jag tog vår el-trimmern i torsdags och slog av allt och har låtit det ligga till idag då det blir att räfsa och ta bort gräset och blommorna. 

(null)

Det är härligt att kunna bidra till biologisk mångfald. 

biologisk mångfald, äng, ängens dag, ängsblommor,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej