Idag har vi haft födelsedagskalas för min mamma som fyller år på tisdag. Roger lagade köttgryta och jag gjorde födelsedagstårta. Jag vet att hon gärna vill ha chokladtårta så det blev det, lite i varje fall. Björnbären plockade jag från mina föräldras björnbärsbuske i somras.
Jag har länge velat baka just denna tårta men, inte hittat rätt tillfälle förrän nu. Den är sjukt god!
Så härlig smakkombination, de söta björnbären tillsammans med den syrliga citronen. Sen blir den inte sämre av den lite kladdiga cholkadbottnen.
Björnbärstårta med chokladbotten och citronfyllning
Tårtbotten: 225 g smör
3 ägg
4,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl kallt vatten
Fyllning: 1,5 dl grädde
1 tsk florsocker
200 g färskost
250 g färska björnbär eller andra bär
Citronkräm: 4 äggulor
3 dl socker
3 citroner, pressad saft, rivet skal från 1 av citronerna
Dekoration:2 dl vispgrädde
250 g färska björnbär eller andra bär
Dag 1:
Smörj och mjöla en form, gärna löstagbar kant, 24 cm Ø. Smält smör, låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vaniljsocker och kakao. Vänd ner mjöl blandat med bakpulver. Blanda det smälta smöret med vattnet, tillsätt, och rör till en jämn, ganska lös smet. Häll i formen och grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 50 minuter. Låt kallna och vila över natten.
Dag 2:
Skär kakan i 3 bottnar.
Vispa grädde och florsocker rätt hårt. Rör färskosten mjuk och blanda ner. Rensa och dela björnbären till fyllningen och rör ner dem. Blanda så att bären bara blir lätt mosade.
Citronkräm: Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka smeten långsamt på svag värme under omrörning tills den börjar tjockna. Ta kastrullen av värmen, fortsätt vispa till en fast och krämig konsistens. Låt svalna helt.
Lägg ihop tårtan: Bred bärkrämen över en tårtbotten. Lägg på den andra och bred citronkräm på den. Täck över tårtan och ställ kallt. Godast om den får dra minst en halvtimme i kylen. Täck med vispgrädden och dekorera med björmbären.
Tyvärr misslyckades jag med citronkrämen, den blev inte tillräckligt tjock utan flöt ut. Jag skulle nog kokat den längre. Men god blev den ändå.

Kommentera