(null)
Spansk skitgubbe / vändtia

Här hemma har det varit sjukstuga i veckan och just kortspel tycker jag är ett superbra tidsfördriv (och även ett bra spel att ha med sig på resande fot). Jag älskar att spela kort och nu äntligen har sonen blivit gammal nog att han kan spela flera olik kortspel. För visst är det fantastiskt att man med bara en kortlek kan spela flera olika spel. 

(null)
Svälta räv

Vi började att introducera kortspelet Svälta räv som är ett enkelt spel utan någon skicklighetmoment. I dett spel ska man svälta ut motståndarna genom att lägga beslag på deras kort. Detta spel passar för två eller fler spelare. 

Så här spelar man Svälta räv
Dela ut hela kortleken så att alla får lika många kort, överblivna kort läggs åt sidan. Korten samlar deltagarna i sin hand med baksidan uppåt. Deltagarna vänder samtidigt upp det översta kortet i sin hög och lägger det i en ny hög framför sig. Har två eller fler samma färg (form) den med högst valör vinner de andras högar och lägger dem underst i sin handhög, annars fortsätter man med att lägga upp nytt kort på sin hög samtidigt. Den deltagaren som till slut har alla korten har vunnit. 


Nästa kortspel vi introducerade för vår son var spansk skitgubbe (även kallad vändtia). I detta spel gäller det att bli av med korten så fort som möjligt. Detta spel passar för 2 till 8 deltagare. 

Så här spelar man Spansk skitgubbe (Vändtia)
Framför varje deltagare läggs tre kort med baksidan uppåt. På dessa läggs ytterligare tre med bildsida uppåt. Varje deltagare får allt från tre till sju kort beroende på hur många deltagare som är med. Resten av korten läggs i en hög i mitten av bordet. 
När korten delats ut har deltagarna chans att byta sina egna korten på handen mot sina uppvända korten som ligger med bildsidan uppåt. 

10:or och 2:or är specialkort. 10:a kan läggas på vilket kort som helst och en tia vänder bort alla kort i korthögen (de bortvända korten används inte mer i spelet) och får lägga valfritt kort innan turen går vidare. En 2:a kan läggas på vilket kort som helst, och när en 2:a läggs sänker man den aktuella valören och deltagaren kan lägga vilken valör den vill över. 
Om det hamnar fyra kort av samma valör i följd i högen så vänds högen bort precis som med 10:a. 

Den deltagaren med lägst valör börjar spelet genom att lägga ut den i en hög mitt på bordet har fler spelare samma låga valör räknas hjärter lägst. Därefter lägger deltagarna i tur och ordning samma eller högre valör, enda undantagen är om en 2:a eller en 10:a läggs. Om en deltagare har flera kort av samma valör, t.ex. två stycken åttor, så kan deltagaren välja att lägga ett eller flera av dessa kort vid samma tillfälle.
Kan man inte kan man välja att chansa genom att ta det översta kortet i högen som ligger med baksidan uppåt. Är valören samma eller högre går spelet vidare, är det lägre får deltagaren ta upp hela högen. Man kan också välja att ta upp högen direkt utan att chansa. 
Man ska alltid ha minst tre kort på handen, så så fort man lagt ett kort så att man har färre än tre kort på handen plockar man upp ett nytt från högen från bordet. När plockhögen är slut och deltagaren har fått slut på sina kort på handen får den börja lägga ut kort från sina tre högar på bordet. Först läggs de öppna och sen de nedvända. De nedvända korten får man dra ett vid varje tillfälle det är ens tur. Är kortet lägre än det som ligger på högen får man ta upp hela högen och handkorten måste spelas först innan man kan börja dra de nedvända igen. 
Man kan inte gå ut på 10:a eller 2:a, då får man ta upp högen och försöka igen. 

(null)
Finns i sjön

Finns i sjön är ett spel där det gäller att ha bra minne. Här gäller det att samla så många fyrtal som möjligt. Detta kortspel passar bäst för minst tre deltagare, men med yngre barn funkar det även för två. 

Så här spelar man Finns i sjön
Alla deltagare får fyra kort i handen, resten sprids ut på bordet med baksidan upp, sjön. 

Varje spelare får i tur och ordning begära en valör från en annan deltagare, tex "har du treor?". Deltagaren får bara begära kort den själv har på handen. Har den tillfrågade det begärda kortet får frågaren samtliga kort och får fråga vidare. Har inte den tillfrågade valören säger den "finns i sjön" och frågaren får ta ett kort i sjön och turen går vidare. 
När man har fyra av samma valör läggs de upp i en hög vid deltagaren. Ifall en deltagare inte har några kort kvar i handen tar den upp ett i sjön och fortsätter spela tills alla valörer ligger i högar på bordet. Den som har flest fyrtal vinner. 

(null)
Stress

I kortspel Stress för två deltagare är snabbhet en förutsättning. 

Så här spelar man Stress
Kortleken blandas och delas ut så att de två deltagarna har 26 kort var i en hög med baksidan upp i handen. 
Deltagarna lägga upp 4 öppna kort framför sig. Om det finns 2 eller fler kort av samma valör så kan deltagaren lägga ihop de korten till en hög. Ett nytt kort läggs då upp så det hela tiden finns 4 högar.
Spelet börjar deltagarna samtidigt på tre lägger ut det översta kortet i handhögen på bordet bredvid varandra. 
När båda deltagarna har lagt upp varsitt kort så är det fritt fram för båda att flytta en av sinna högar (som kan bestå av ett eller flera kort) till någon av de två spelhögarna om deltagarnas kort är en valör högre eller lägre än de som ligger i spelhögarna. Se sen till att fylla på med kort från handhögen så att det alltid finns fyra spelbara högar framför sig. Man får lägga på vilken hög man vill, men mest strategiskt är att lägga på den vänstra. För när båda högarna får samma valör så gäller det att säga stress och samtidigt slå på den högra spelhögen. Den som gör det först slipper ta upp alla korten. Om det blir lika av någon anledning så tar varje deltagare upp sin högra spelhög och blandar den väl. När ingen kan lägga lägger deltagarna ett kort samtidigt på spellägen och spelet fortsätter. Om båda deltagarna saknar kort på hand och ej kan lägga ett kort tar deltagarna upp den högra spelhögen, blandar och lägger ut ett kort samtidigt. Den som spelat ut alla sina kort först vinner. 


(null)
Machiavelli

Machiavelli är ett kortspel för minst två deltagare. Detta kortspel tar oftast lite längre tid och det gäller att vara klurig för att få ut sina kort. 

Så här spelar man Machiavelli
Blanda två kortlekar och dela ut 12 kort på handen till varje deltagare, resten av korten läggs i en spelhög på bordet. 
I detta spel gäller det att genom att bilda högar med stegar i färg och högar med samma valör, men olika färg för att få ut sina kort på handen. För att göra en ny hög måste minst tre kort läggas ut. För att komplettera redan liggande högar kan ett eller flera kort läggas. Man får gärna göra om högarna (rokard) och dela på dem, man måste alltid se till att det är minst tre kort kvar i varje hög. Ess kan läggas både som ett och som 14, men inte både ock i samma hög. 
Kan man inte lägga ut minst ett kort tar man ett kort i spelhögen och turen går över till nästa. 
Den som blir av med sina kort först vinner. 


Jag hoppas dessa kortspel kan förgylla tiden även för er nu när man titt som tett är hemma med sjuka barn. 
En kortlek (eller två), oändligt många olika spel, finnsisjön, kortspel, machiavelli, spanskskitgubbe, stress, svältaräv,