Vi har haft några riktigt soliga vårdagar och lusten till trädgårdsarbete har verkligen infunnit sig hos mig. Mina frösodder har blivit omplanterade i solen på altanen medan tvätten torkat utomhus.
 
(null)

Det blev även vårdekorerat vid entrén med närodlade Penséer och mini påskliljor från egen rabatt i min emaljerade hink. I planteringen lade jag en fin drivveds-gren som vi hittat på stranden i höstas som blommorna får sticka upp ur. 
 
(null)
 
Jag har gått på upptäcksfärd i trädgården för att se om det börjat komma upp i landen och i rabatter. Rabarbern jag flyttade inför förra säsongen verkar trivas på nya stället och kommer upp i full kraft. Skördade ingenting förra året för att låta den aklimatisera sig på ny platsen och hoppas nu i år kunna skörda några stjälkar. 
 
(null)
 
För att få långa, ljusa och mjälla glasrabarber sätter jag en av mina terrakottakrukor över plantan (det går även bra med en hink). Det sägs att oxalsyrehalten minskar när de får leva en tid i mörker där inget solljus kommer in
 
(null)
 
I höstas bestämde jag mig att ge jordgubbsplantor mer plats, inte bara en rad i rabatten och i baljan jag haft dem i flera år. De har inte gett så mycket skörd och det kan jag förstå då de fått dåligt med näring och utrymme. Därför valde jag i höstas att flytta dem till en egen odlingslåda och för att skrämma bort skadedjur och sugna fåglar har jag fått reda på att man kan samplantera dem med vitlök.
 
(null)
Vitlök mellan jordgubbsplantor som skydd för skadedjur.
 
Så när den beställda ekologiska vitlöken damp ner i brevlådan flyttade jag jordgubbsplantor och satte vitlöken i mitten mellan de två jordgubbsraderna. Det ska bli spännande och se om mitt jobb ger resultat. 
Det arbetet jag ändå har börjat med är att rensa upp i mina odlingslådor. Efter skörden i höstas har gräs, skräppa, maskrosor och digitalis frodats i min mittersta låda. 


Förra årets vitlök, som jag trodde jag hade dragit upp hade nog satt sidolökar och kommer fint i förra årets rad. Dessa måste få en ny plats eller förkasta till komposten. Jag har inte bestämt än. 

(null)
 
Det blev en rejäl ränshög från bara en odlingslåda. Grästuvorna kommer jag sortera ut och ha som fyllmaterial till hål i gräsmattan. 
 
(null)
Övervintrad lök i landet.
 
När jag rensade odlingslådan märkte jag att jag inte skördat alla lökar som jag odlade där förra säsongen. Några var ruttna, men en handfull var helt ätbara. Så underbart att kunna äta egenodlad lök så här i april. 
 
(null)
 
Att gå omkring och se de första gröna bladen som sen växer sig större och större för varje dag är så himla mysigt. 
Och lyckan är total om en blomknopp lite senare växer fram och blommar. Just nu är det mång påskliljor, både små och stora, som blommar, men även min favorit Pärlhyacinter. 

Pärlhyacint

 
(null)

För andra gången i mitt liv har jag köpt tulpanlökar och planterat. För visst är tanken på att kunna binda sin egna tulpanbukett helt fantastisk. Först började jag med att leta och fråga efter ekologiska lökar i affärerna i min närhet, men inga hade. Så då blev det att söka på nätet. Jag väntade ganska länge med att köpa så att de hade börjat rea ut dem. Jag chansade på att det skulle bli en mild början av vintern så att lökarna ändå skulle få sina ca 2 veckor i jorden innan tjälen och jag gissade rätt. Alla mina 18 lökar skjutit blad, nu är bara väntan på blomning kvar. 

(null)
 
I mina rabatter ser jag mycket självsått som Digitalis och Akleja. Många av de självsådda Digitalisen har jag flyttat till min ogräsrabatt för att försöka mota bort ogräset och få in färg och blommor. Det kommer bli ett blomrikt i år. 
 
(null)
 
Även tulpanlökar i före detta tipp, nu hallonland, tittar upp. Man kan ju undra varför de fortfarande är kvar här och det kan jag berätta att jag många gånger försökt gräva upp dem, men löksrna är så långt ner att jag bara gräver av stjälken varje gång. Jag har typ gett upp. 

 
Nu äntligen väntas många härliga trädgårdsdagar!

Vår i min trädgård, min trädgård,