(null)
Pallkragekompost

I våras blev jag äntligen med kompost, i nästan nio år har jag önskat mig en hemmasnickrad, men inte riktigt vetat var den ska placeras. Efter att min mamma och pappa varit och hjälpt mig anlägga ett nytt grönsaksland och snygga till lite bakom vedboden kom den perfekta platsen fram. 

(null)
Äntligen hittade jag en perfekt plats för en kompost

Jag har hela tiden tänkt mig något rejält byggt med två till tre bingar för att enkelt kunna låta komposten arbeta år efter år, men utan någon bestämd plats eller ritning har det varit svårt att inspirera min man till att hjälpa till med byggandet. Men när Trädgårdstider på SVT visade att man kunde göra en lövkompost bara genom att stapla pallkragar på varandra visste jag att så ska jag göra min trädgårdskompost och den kan jag göra helt själv. 
 
(null)
Kompostera ditt trädgårdsavfall

Efter att jag tagit bort pallkragarna jag odlat i när min man byggde egendesignade större odlingslådor fanns det kvar några i okej skick som bara stod och väntade på rätt tillfälle som jag nu kunde använda. Genom att palla under några tegelstenar fick jag pallkragarna att stå någorlunda jämt på den ojämna marken. Sen var det bara att fylla och stapla. I duggregn och byig blåst färdigställde jag helt på egen hand min enkla kompost. 

(null)
Bygg enkelt en kompost av pallkragar

Fyra pallkragar var allt jag hade och det blev alldeles lagom högt, ibland har man tur. 
Under hela odlingssäsongen har jag fyllt på med ränse, smågrenar, stjälkar, blast och nu fylls den med fula äpplen och löv, än är den inte full. 

(null)
Äntligen står en kompost på plats i min trädgård

Nästa år kommer jag att ta av den översta pallkragarna och placera den bredvid och sen börja fylla med inne hållet i komposten. Helt enkelt vända på komposten och bygga ihop pallkragarna på det nya stället. 
Det ska bli så spännande att se hur långt förmultningsprocessen har kommit när jag vänder den våren 2022.

Jag har (äntligen) blivit med kompost, kompost, pallkragar, pallkragekompost, trädgårdsavfall,