Ugnsbakade plommon

Trädgårdar och skogen är fulla med frukt och bär i år och så också i min trädgård, fantastiskt! 
Men visste ni att det ändå importeras frukt som äpplen till mataffärerna nu när träden dignar av svenska äpplen och visste ni att det mesta av trädgårdsfrukten bara förgås. Sorgligt!
Kan du inte ta hand om all frukt själv, ge bort den. Bor du i ett bostadsområde kan du ställa ut en låda med frukt med texten, varsågod. Lyckan är total när man upptäcker att någon ger bort överbliven frukt som man själv vill ha. Jag blir alltid så glad när grannen ställer ut sina goda päron. Och då är jag där och plockar till mig.  Så varför inte sprida lite glädje med sånt du inte behöver. 

En frukt jag inte fått så många av i år är plommon. De började bli bruna redan i början av sommaren tyvärr, men en tio stycken har vi tagit hand om och ätit med andakt. Några av dessa blev till en lyxig efterrätt i förra veckan när jag kände att vi behövde lite vardagslyx. 

Ugnsbakade plommon med hasselnötter
Till tre små portioner

6 svenska plommon
3 msk hasselnötter
2 msk honung
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald ingefära

Rosta hasselnötterna och gnugga bort skalet om det går. Hacka dem till önskad storlek. Blanda ihop honungen, kanelen, ingefäran och nötterna i en kastrull. Låt det smälta och blanda ihop. Dela plommonen på hälften, (ta bort skalet om man vill) och ta ut kärnorna. Lägg plommonen i en ugnsäker form med skåligheten uppåt. Fördela sen nötblandningen i plommonen. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i 10 minuter. Servera med vaniljglass. 

Sen är det bara att njuta av säsongens svenska plommon!


Ugnsbakade plommon med hasselnötter, efterrätt, plommon, svenska plommon, ugnsbakade plommon, vardagslyx,