(null)
Egenpressad äppelmust

Detta året blev ett riktigt fruktår med överfulla fruktträd. All frukt har varit en jobbig välsignelse, hur skulle man ta hand om allt var en fråga vi med många andra ställt sig. 
Förra året fick vi vår frukt mustad av ett litet musteri i närheten av oss, men i år fanns det inte en chans att vi skulle få våra äpplen mustade där. Alla ville musta precis som vi. Detta ledde till att min man byggde en egen press med material vi hade liggande hemma. 

(null)

Vi har testat fram en metod som vi tycker funkar bra för oss och vår fruktpress. 
Först börjar vi med att tvätta frukten. 

(null)

Den tråkigaste momentet är Selander av frukten. Vi delar varje frukt i fyra bitar och skär bort skadade/fula delar. 

(null)

Två fyllda ugnsplåtar ställd in i ugnen på ca 125 grader tills de är mjuka. 

(null)

Sen är det dags att börja pressa. Den mjuka frukten hälls ner i en lakansklädd trumma. 

(null)
Egenbyggd äppelpress

Lakanet som är återanvänt av ett trasigt underlakan viks om frukten och sen stoppas stompen ner i trumman. Med hjälp av hävstångsprincipen spänns stompen mer ich pressat frukten. Konsten är sen att inte spänna för mycket i taget för då spricker lakanet... 

(null)
Äppelmust

För oss blir det ca 2 liter varje pressomgång och musten är lite tjock och smakar mycket. 
När vi hällt upp musten i steriliserade glasflaskor (över 125 grader i 10 min) och förvarade i kylskåpet håller den i en vecka. Men blandar man i natriumbensoat håller den mycket längre i matkällaren. 

Musten blir lite väl mustig i smaken för oss så när vi dricker den spär vi alltid ut den med vatten. 

Vi har fortfarande plockade äpplen kvar till en pressning till, härligt!





Att pressa äppelmust själv, Egengjord äppelmust, egenbygd äppelpress, ta till vara, äppelmust, äppelpress,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej