
Vresrosens nypon
I söndags tog jag tag i att plocka nypon för att göra egen nyponsoppa. Jag har alltid trott att man inte ska använda de runda nyponen på grund av att de inte är lika goda, så när någon istället sa att de är de godaste kom suget att plocka från
mina egna vresroser på trädgården.

Rensa bort kärnorna gör att slippa kliet
Min nyponsoppa gjorde jag på 0,75 liter färska nypon (det var så många lagom mogna nypon jag hittade). För att slippa det kliiga i halsen av kärnorna delade jag nyponen på hälften och rensade bort kärnorna. Ett hästjobb som verkligen lönade sig.
Nyponsoppa på färska nypon, 4 port
0,75 liter färska nypon
1,5 liter vatten
2 msk potatismjöl
Agave/honung efter smak

Gör din egna nyponsoppa
Efter att ha rensat alla nypon och lagt dem i en kastrull hällde jag över ca 2-3 dl av vattnet i kastrullen. Sen kokade jag dem i ca 15 minuter.

Passera kokta nypon
För att bli av med eventuella missade kärnor och skal passerade jag de kokta nyponen genom en sil. Sen spädde jag purén med resten av vattnet och lät det koka upp. För att få soppan lite tjockare blandade jag potatismjölet med lite vatten och hällde i
den i en fin stråle medan jag rörde. Kokade upp till första bubblorna, klart.

Egengjord nyponsoppa
Med en klick glass i den varma nyponsoppan blev det underbart gott.
Tänka att egengjord kan smaka så gott, precis så där söt och god som jag minns att den där pulvernyponsoppan smakade när jag var liten. Den egengjorda soppan är en riktig c-vitamin bomb och är verkligen ett nyttigt tillskott under den mörka
tiden på året.
Förr torkade man nyponen och använde dem för att få i sig c-vitaminer just under vintern. Ett enkelt sätt att slippa skörbjugg när frukten tagit slut eller ruttnat bort.
Tänk att något så viktigt och livsnödvändigt som c-vitamin finns runtomkring oss helt gratis. Det pratas mycket om att de importerade apelsinerna och clementinerna är så viktiga för oss som c-vitaminintag, men egentligen finns vitaminerna mycket
närmre och behöver inte fraktas långt och förorena vår natur. Det är ju vår konsumtion som är vårt största miljöhot och som vi måste jobba lite extra på för att minska. Kanske att ta till vara på nyponen kan vara
ett steg i rätt riktning? Dessutom är det mer c-vitaminer i nypon än i apelsiner.
Det finns även mycket C-vitamin i persilja, svarta vinbär, röda vinbär, grönkål, brysselkål, broccoli, blomkål, dill och vitkål.
Egengjord nyponsoppa, en supersoppa som finns runt hörnet,
egengjord,
färska nypon,
nyponsoppa,
recept,
Kommentera