(null)
Ull istället för importerade fjädrar påskriset.

Ris runt påsk finns beskrivet på olika sätt långt tillbaka i historien, men det är på 1700-talet som man först börjar tar in det som prydnad. Då pyntade man det med färgglada band, pappersblommor eller pappersremsor med rim på. Först på 1930-talet blev det vanligt att dekorera riset med fjädrar och den trenden håller i sig än idag. Och visst sprider dessa färgglada fjädrar en glädje och energi som vi behöver efter en lång och grå årstid. 

Tyvärr har dessa härliga fjädrar en dålig baksida. De importeras och fraktas långt från stora köttindustrier där de plockas från levande kalkoner, varken djurvänligt eller miljövänligt. Så köp inga nya fjädrar! När detta uppmärksammades för några år sedan började nya kreativa alternativ ploppa fram. 

(null)
Färgglad svensk ull i påskriset.

Ett bättre alternativ är att använda svensk färgad ull och göra ulltussar/vippor av. Är ull i påskriset den nya trenden som går till historien?

Forma dem som du vill, jag valde att göra mina lite som håret på penntroll.
Allt du behöver är färgat ull som finns att få tag på lite överallt på nätet (se till att det är svensk ull) och ståltråd för att hålla formen och få fast dem på det intagna riset eller på en buskes kala grenarnas utomhus.

(null)     
(null) 

(null)
Så här gör du egna ullvippor till påskriset.

Mitt påskris består av bort klippta äppelgrenar från trädgården som jag tagit in. Nu väntar jag på att knoppar ska utvecklas och sen slå ut och ge hopp om en mer färgsprakande årstid. 


Historiefaktan kommer från boken Påskboken skriven av Karin Långström Vinge. 


Påskriset - en lång tradition, fastlagsris, färgglad ull, påsk, påskris, ull, ull i påskriset, vårris,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej