(null)
Grönkålspaj på julbordet

Jag vill alltid få in mer grönt och säsongsbetonat på det traditionella julbordet, min favorit i flera år nu är apelsin och grönkålssallad med kardemumma som bryter av bra till allt det feta. Grönkål har jag faktiskt fortfarande kvar i mitt land och försöker använda lite då och då. 
En riktigt god paj är grönkålspaj med västerbottenost och valnötter, kanske den kan passa på julbordet?

Ingredienser
Pajdeg:
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
  • 250g färsk grönkål
  • 3 röda lökar
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar 
  • 2 dl riven västerbottenost 
  • 1 dl grovhackade valnötter
Äggstanning:
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk

Gör så här
Blanda ingredienserna till pajskalet och tryck ut degen i en smörad pajform (ca 24 cm i diametern). Nagga degen och förgrädda skalet… 200 grader i ca 10 minuter. 
Grovhacka grönkålen och låt det koka i lättsaltat vatten i några minuter. Häll i sil och låt rinna av. Hacka löken och fräs sen tillsammans med grönkålen i olja. Salta och peppra. 
Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. 
Bred ut grönkålsblandningen i pajskalet och fördela osten över. Håll på äggstanningen och strö över valnötterna. För att vara säker på att nötterna inte bränns kan de med fördel strös över efter halva gräddningstiden. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. 

(null)
Grönkålspaj till middag nu på vintern.

Den här rätten går även utmärkt att servera till middag tillsammans med en vitkålssallad vilken dag i veckan som helst. Så god tycker hela familjen. 

Receptet på min apelsin och grönkålssallad finns HÄR

Grönkålspaj på julbordet - ett gott grönt recept, grönkålspaj, julbord, julbordet, recept, valnötter, västerbottenost,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej