Vem älskar inte jeans. De är ju så snygga och går att använda till allt men, jeans är en riktig miljöbov. Därför borde vi köpa hållbara jeans och ta hand om dem med kärlek. 

Tips på kärleksbehandling
Tvätta dem inte i onödan, vädra hellre. Bara för att du har haft dem i mer än två dagar behöver de inte vara smutsiga. När du tvättar dem använd inget sköljmedel och tvätta i 40 grader. 
Laga dem, med ett tygstycket och lite sicksack blir de som nya. Eller sätt en snygg lapp som en detalj. 
Sy om dem, bara fantasin sätter gränser. 
Ge bort dem när de inte passar längre så att någon annan kan älska dem. 


Jag har två par älskligsjeans som har gått sönder i rumpan som ligger och väntar på att bli omsydd och lagad. De svarta ska jag lappa genom att sy dit en lapp på insidan av hålet och sen sicksacka över hålet som inte hunnit bli så stort. De blå ska sys om till en kjol. Därför har jag klippt av dem och ska du på ett mönstrat bomullstyg på. 

Naturskyddsföreningen skriver att bomull som jeans är gjorda av är bland den värsta miljöboven. Mycket bekämpningsmedel används och det går åt ca 11000 liter vatten för ett par jeans. 
Mitt råd är att köp ett par sydda av ekologisk bomull, visserligen lite dyrare men, då har ingen konstgödsel eller kemisk bekämpningsmedel använts. Tänk på att blåa och svarta jeans kräver mest kemikalier vid färgningen och för allt i världen köp helst inte förslitna byxor eller försök att köpa så oslitna som möjligt. 
ekojeans, älska dina jeans,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej