Jag trodde faktist aldrig att jag skulle sluta med parfymfri deo. Doft har för mig varit så förknippat med att vara fräsch. Varför jag till slut valt att leva så gott som parfymfritt kan ni läsa om  här

Deosten, saltdeo

Att hitta bra parfymfri deo som funkar är en djungel och mitt val kanske inte funkar för alla, utan man måste tyvärr testa sig fram. Sen kan man ju absolut börja testa de tips andra gett som man tycker verkar vettiga. 
Jag valde att testa så giftfria deodoranter som möjligt. Med giftfri menar jag sådana som inte innehåller parabener (kan vara hormonstörande och cancerframkallande), aluminium (kan vara bröstcancerframkallande och man kan utveckla kontaktallergi), triclosan (miljöfarligt bakteriedödande ämne), ftalater (har jag skrivit om  här) och parfym (kan du läsa om här ). Mer om dessa ämnen går att läsa om på Naturskyddsföreningens och kemikalieinspektionens hemsidor. 
Att välja en antiperspirantdeo är lika med att säga nej till kroppens naturliga funktioner. Det är även dessa deodoranter som innehåller mest dåliga ämnen som jag anser vi borde undvika. Deon täpper även igen porerna så att svett inte kan komma ut. När vi svettas rensar kroppen bort gifter och slaggprodukter från kroppen. För att har en hälsosam kropp är naturlig svettning bara bra. 

(null)

Första parfymfria och giftfria deon jag testade var efter att fått tips av Katarina Johansson (författare till "Den onda badankan") och det var "Eilas" parfymfria. Jag använde några stycken för jag tänkte att jag behövde en aklimatiseringaperiod, men blev aldrig riktigt nöjd. Jag luktade svett mest hela tiden vad jag minns. Detta gjorde att jag letade vidare och i en butik blev jag rekommenderad deosten (saltsten) av expediten som såg att jag hade litet barn och troligtvis ammade. Hon rekommenderade parfymfritt eftersom barnet ligger så nära armhålan när man ammar. Visserligen använde jag redan parfymfri deo då, men blev ändå nyfiken. Ett tag senare gick jag tillbaka till butiken och köpte en. Ett superbra köp. Lätt att aplicera, torkar snabbt och super dryg. Skölj toppen i kallt vatten, applicera i armhålan i ca 10 sekunder, skölj av stenen i kallt vatten och låt självrisks. Dessvärre har jag märkt att den under den varma årstiden, de flesta dagarna underbsommaren, och ibland under ägglossning och menstration funkar mindre bra för mig. 

(null)

Detta har gjort att jag har letat reda på en deo till "C/O Gerd". En rollon som funkar hur bra som helst, men som är dyr, kletig länge och odryg. Detta har gjort att jag sparar på den och använder den bara när det verkligen behövs. 

Jag är glad att jag inte behövt att testa igenom alla parfymfria deodoranter på marknaden utan snabbt hittat vad som funkat för mig, just nu. Jag tror att i och med att kroppen förändrar sin hormonbalans kommer man behöva hitta ny deo som funkar för den perioden i livet. 

I framtiden hoppas jag att jag inte behöver en köpt deo utan gör egen...


*Jag är inte sponsrad utan jag vill bara tipsa om mina erfarenheter*
C/O Gerd, att välja parfymfri deo, giftfri deo, parfymfri deo, saltstens deo,
(null)

Jag skrev vid nyår att jag och familjen skulle få en riktig utmaning i slutet av februari och nu tänkte jag att det är dags att avslöja den, jag ska byta jobb. Efter mycket vånda och grunnande bestämde jag mig för att säga upp mig från mitt nuvarande jobb på museet för att utmana mig med det spännande arbetet som dagbarnvårdare i vårt hem. 

Monter i museet.

Jag har haft ett otroligt roligt och givande jobb i nio år min son betyder så otroligt mycket mer än ett bra jobb. Att få arbeta i mitt hem, som jag älskar, och se min son utvecklas och ha roligt med andra barn kommer bli helt fantastiskt. Det är så många som ger småbarnsföräldrar rådet att ta tillvara på småbarnsåren och jag känner nu att jag verkligen vågar göra det till fullo. 

Boklåda med lånade biblioteksböcker.

Jag har under åren tagit många steg till en klimatsmartare livsstil och detta beslut får mitt miljömedvetna jag att jubla. Med detta karriärsbyte slipper mitt långa pendlande inte bidra till utsläpp från bussen/bilen och jag behöver inte känna mig ansvarig för utsläppen som blir när produkterna i butiken blir till och fraktade. (Mitt samvetskval över detta kan du läsa om  här) När jag jobbar i mitt egna hem kan jag själv bestämma hur pass klimatsmart och giftfritt arbetsmiljö jag vill att jag och barnen ska vistas i. Känns också fantastikt att få jobba i ett arbetsklimat där giftfri förskola ständigt diskuteras. Här kommer jag kunna påverka beslut i en hållbar riktning. 

Dagbarnens handdukar och tandborstar är framplockade.

Att tagit beslutet för ett klimatsmartare jobb känns så himla bra.byta jobb, dagbarnvårdare, klimatsmart jobb, spännande utmaning,
(null)
Bild från Grams hemsida

För några dagar sen tipsade Ekotipset om den relativt nyetablerad mataffär "Gram" som inte har några förpackningar. Jag blev väldigt nyfiken på konceptet och googlade direkt för att få mer information. Man tar helt enkelt med sig egna flaskor, burkar och påsar som man väger och sen fyller upp med det man vill köpa. Det finns inga bestämda mängder man måste köpa utan du får själv bestämma hur mycket eller hur lite du behöver. Över 90% av varorna i butiken är ekologiska och mycket är lokalproducerat med hög standard. 

(null)
Exempel på förvaringskärl

En fantastiskt bra affärsidé som minskar vårt avfall och vår överkonsumtion markant. Ett egentligen enkelt sätt att minska plast användandet som tyvärr förpestar vår natur och att mat slänga för att det blivit bortglömt och för gammalt i skåpet på grund av att man varit tvungen att köpa mer än man behövde. "Zero waste" är tänket bakom butikens konceptet. "Zero waste" går ut på att man ska minimera sitt avfall och till slut sluta lämna efter sig någon form av skräp alls. 

Bild från Grams hemsida

Tyvärr, för min del, så ligger den i Malmö, men nästa gång jag är där ska jag verkligen göra ett besök hos dem. 

Jag efterfrågar verkligen fler medvetna butiker i hela vårt avlånga land!


•Jag vill avsluta med att säga att jag inte är sponsrad utan det jag skriver om är bara sånt som jag tycker är bra och gärna vill uppmärksamma•


Förpackningsfri mataffär, Gram Malmö,

Liknande inlägg