Egengjort torrschampo

Visste ni det att många hårbottenproblem beror på att man tvättar håret för ofta. Jag har länge gått och trott att jag haft mjäll, men i själva verket var det att jag hade torr och lite känslig hårbotten. Därför tvättar jag alltid håret med milt schampo en gång i veckan och där emellan bara med vatten. Jag gör lite djupare rengöring ca en gång i månaden med ett lite starkare schampo. 
Att förlänga en eller två dagar innan hårtvätt känns alltid lite fräschare och det är hur enkelt som helst att fixa eget torrschampo. Man behöver inte gå till affären och köpa dyra produkter utan det man behöver finns i ditt skafferi. 

Egengjort torrschampo består av en ingrediens om man har ljust hår och två om man har mörkt. Mjöl! 

Jag använder helst rågmjöl då det är bra på att binda fult (fett), men har jag inte det tar jag rågsikt eller bara vanligt vetemjöl. Jag har läst på en internetsida om "no poo" metoden att de rekommenderad att använda havremjöl. Har man mörkt hår tillsätter man även kakao som färgar mjölet brunt. 


Torrschampo av mjöl och babyborste

Jag förvara lite mjöl i en gammal kryddburk på toaletten och har en babyborste nära till hands. Sen är det bara att pudra på och massera in. Babybordten använder jag att ta bort det överblivna mjölet så att man inte ser mjällig ut. 
Giftfri quick-fix för fett hår, egengjort torrschampo, mjöl som torrschampo, torrschampo,
(null)

Man kan ju tycka att jag är helt galen som tar ut mina mattor mitt i vintern, men skrubba mattor i snön är ett enkelt och giftfritt sätt att fräcka upp dem på. 
Men när passar det bättre än en vindstilla, solig dag med mycket snö som idag. Jag tog tillfället i akt och tog ut tre av mina trasmattor. 

(null)

Jag började med att dammsuga och piska dem. 

(null)

Det är bästa om mattorna får ligga ute en stund och bli kalla innan tvätten för annars är det risk att snön smälter. Sen är det bara att släng på snö och sätt igång att skrubba med en borste. 

(null)

Vänd på mattan och gör samma procedur igen. 

Mattorna luktar nu friskt och fräscht!


mattvätt i snö, tvätta mattor i snön,
En trasa tillhands på köksbordet

Nu äntligen har jag tagit tag i mitt nyårslöfte/miljömål att minska vår konsumtion av hushållspapper eller i vårt fall toapapper. (Om mina nyårslöfte/miljömål kan du läsa om  här) Jag har fått tips om att göra små trasor av gamla handdukar och lakan att ha i en fin korg eller låda på köksbordet. Perfekt att ha tillhands för att torka kletiga händer, smutsiga munnar och spilld mat med. 
Det bästa med dem är att man återbrukar och tar till vara de delarna av handduken/lakanet som är helt och kan återanvända dem om och om igen då det bara är att slänga in dem i tvättmaskinen. 
Efter bara använt dem några få gånger  älskar jag dem redan!

(null)
Tillklippning av småtrasor

Jag valde att klippa dem i fyrkanter, ca 29 x 29 cm, då det passade bäst med handdukens storlek. Bättre att ha lite större trasor än att få små spillbitar tycker jag. 


11 stycken trasor fick jag ut av min gamla handduk. 

Stadgar kanterna med dubbel sicksack.
För att inte kanterna på trasorna ska repad upp och gå sönder sick-sackade jag kanterna. För extra hållbarhet suck-sackade jag två gånger. Fast på några sydde jag bara ett varv för att kolla om det gör någon skillnad med en eller två gånger suck-sack. 

Nu ska jag bara hitta en fin korg eller låda att förvara dem i. 


trasor istället för hushållspapper, återbruka handdukar, återbruka lakan,

Liknande inlägg