(null)
Julfint i köksfönstret

Nu är äntligen jultiden här och julen börjar på riktigt första Advent. 
Sonen hade bestämt att vi skulle julpynta så vi tog fram med alla kartonger och kassar med julsaker från vinden. Och fram kom det, i varje fall uppackade på golvet runt om kartongerna där sonen tog upp allt för att titta på. Det blev lite pyntat, köksfönstret fick en duk av gröna kvistar av idegran som jag placerade adventsljusstaken på, sonen täckte hela frysen med pappersdekorarioner och några tomtar fick flytta in i vråna. 

(null)
Julbak, för lussekatter måste man ha till första Advent.

Det blir ingen första Advent utan lussekatter och pepparkakor och jag är så glad över att ha just denna helg att baka och fixa det som inte hunnits med i veckan. Jag och sonen satte på oss förklädena och satte igång en lussekattsdeg. Det blev klassiska lussekatter men även runda bullar med russin dekorerade som ögon och mun. 

(null)
Pepparkaksbak med köpt ekologisk pepparkaksdeg.

Tre pepparkaksstjärnor och några enkla och ursnygga pepparkakssnittar blev gräddade precis innan Adventsfikat på söndagen. För egenbakade pepparkakor ska det vara till julen. Degen är köpt men form och tjocklek får vi själva bestämma. En plåt blev det, ungefär 1/4 av den ekologiska degen, så fler får vi göra snart igen. 

(null)
Adventsfika/tomtegrötlunch

Då vi gick upp sent på söndagen blev Adventfikat ihopslaget med lunchen till en tomtegrötlunch med extra allt. Lussekatter, nybakat pepparkakor, kex med tre olika små ostar som vi billigt räddade från att slängas i mataffären och smörgåsar med prickigkorv, ost och egengjord rödbetssallad. 
Adventsljusstaken dekorerad med hasselnötter tändes, fast med bara ett ljus. För en månad sedan kom skolbarn och tog upp beställning på svanenmärkta stearinljusen och då dessa ännu inte kommit fick vi nöja oss, tack och lov, med det ljuset vi hade. I ljusets vajande sken åt vi oss riktigt mätta på alla godsaker. 

(null)
Juldekorerad entré med gröna grenar.

Det är ju inte bara insidan som ska pyntas utan även utsidan. En julig entré gör väl alla glada! Jag började redan för en vecka sedan med att vira idegrankvistar på stolparna till entrétaket, betongpäronet och äpplet i hinken togs bort och byttes till gröna kvistar. Tänk vad lite bortgallrade idegransgrenar kan göra för julstämningen. 

Björkrishjärta

Ett hjärta av böjda Björkkvists som jag gjorde i våras har jag nu dekorerat med gröna kvistar och ett rött hjärta. 

Ett kärleksfullt välkomnande önskar jag alla som kommer till oss. 
Nu börjar julen på riktigt - första Advent, dörrkrans, första advent, jul, julkrans, julpynt,