Jag och Folke är och hälsar på hos mormor och morfar (mamma och pappa). Min syster har kommit ner från Dalarna med sin familj, så mormor fixar spökfest till mina syskonbarn. Ja, vi alla har hjälpt till att baka och pyssla.


Chokladbollar dekorerade som spindlar. Spökklubbor av servetter och sillespapperspumpor med godis i. 

Då är det äntligen fredag igen. Helgen stundar och man får äntligen tillbringa två hela dagar med sin familj. Älakar helgen för jag saknar Roger på vardagarna när han jobbar och jag och Folke är ensamma hemma. 


Idag blir det "Långpannebröd" med morot i. (Fast egentligen bakade jag igår eftersom jag knappt är hemma idag.) Jag vill lära mig att äta mer efter säsong och därför valde jag ett bröd med morötter i. Nästa fredag kanske det blir något med rödbetor för det har vi fortfarande kvar i landet. 


Recept:
2-3 rivna morötter
50g jäst
5dl mjölk
1/2dl rapsolja
2 stora msk honung
1tsk salt
2dl grahamsmjöl
2dl havregryn
Ca 10dl vetemjöl

Smula jästen. Värm mjölken fingervarm och häll över jästen till den lösts. Blanda i oljan, morötterna, honungen och saltet.  Till sist blanda i grahamsmjölet, havregrynen och så mycket vetemjöl som behövs för att det ska bli en deg. 
Jäs  i 30 min. 
Tag ur degen på mjölat bakbord och knåda den igen. Baka ut degen i en långpanna, antingen smord eller på bakplåtspapper. Skär i rutor och nagga. 
Jäs i 30 min. 
Grädda i ugnen i 15 min i 220 grader. 


Fredagsbak, Långpannebröd,
Då är det äntligen torsdag igen och ett nytt julkort att inspireras av. För ni ska väl göra egna julkort? 


Kortbasen är ett naturfärgat, färdig skuren och vikt från ICA. Jag valde ett randigt papper i traditionellt julrött och julgrönt. Eftersom jag satt detta papper på 3D-kuddar föredrar jag lite styvare mönstrade papper. Annars är det lätt att pappret sjunker ner mellan 3D-kuddarna. Sen skar jag bort så mycket som stämpeln bygger. Jag valde en symmetrisk stämpel som skulle passa i ett avlångt utrymme. För att de smala bokstäverna skulle framhävas mer klistrade jag dit svarta remsor på nedre och övre sidan av det randiga pappret. Jag valde ut en julig dekoration att sätta till vänster om texten, knöt ett snöre runt ryggen och målade dit en streckad ram runt det mönstrade pappret. Dekorationen kan med fördel förändras till ett hjärta, blomma, tomte, bara fantasin sätter gränser...handgjorda kort, holiday card serie 2015, holiday card series 2015, julkort, julkortsserie 2015,

Liknande inlägg