Nu äntligen kom en fin höstdag på en helg när vi är hemma. Vi tog tillfället i akt att höststäda trädgården. Vi hann inte med allt men, det mesta.
Vi började med att plocka in lite äpplen. Jättestora fina röda äpplen som vi inte har en aning om vad de heter. Det ska göras äppelkaka och lite mer mos. Ingrid-Marie äpplena får sitta kvar ett tag till.

Sen var det dags att skydda våra träd från frostfjärilens larver. Två år i rad har våra äppelträd på framsidan blivit angripna men, som tur är trotts det burit lagom med frukt. Nu i år har vi fått tips om att sätta limmringar ca 60 cm upp på stammen för att frostfjärilen inte ska kunna ta sig upp och lägga sina ägg under barken så att larverna sen kan ära upp bladen på våren. Hoppas nu vi inte satte dit dem försent.

Detta är årets tomatskörd! Inte mycket att hurra för. Måste plantera ut dem tidigare nästa år och kanske hitta en annan plats för dem.

De sista morötterna drogs upp. Det blev taco-färs med rivna morötter i och kokta morotsstavar till sonen.

Självklart tog vi och fikade ute, helt underbart att kunna sitta ute i sol och värme i slutet av oktober.

För att vara snäll mot vår stödmur och för att öka vår utsikt röjde vi bort en hel del sly som vi kånkade till vår alldeles egna kompost/tipp. Höga gränskanter runt träden och rampkanter blev också tillsnyggade.

Sen gjorde jag lite höstfint på vår entrétrapp, ljuslyckta dekorerad med tre äpplen.

Innan vi gick in för dagen satte jag ner lite blomsterlökar som jag fyndat för halva priset. Det blev en vit stor Allium (Mount Everest) och sex fina rosa tulpaner med vit kant (Claudia) som fick komma ner i min blomsterrabatt.

En hel härlig dag i min trädgård tillsammans med min familj!

Min svägerska har klarat en tenta och då måste det firas med ett kort. Grattis!
Denna gången tog jag ett gammalt kort och gjorde om. Temat som ni ser blev rosa. Vissa delar återanvände jag, vissa delar modifierade jag och vissa delar är nya. Gulligt men ändå lite läskigt.

I helgen blev det faktiskt bröd bakat, Äppelbröd. Äppelbröd gjort på fallfrukt som till och med var smakade på av fåglar. Ska man ta tillvara så ska man.
När jag tänker efter vad vi hann med att göra i lördags blir jag helt förundrad. Kakor, bröd, tvätta, sätta tapeter och pluss allt vanligt bestyr. Min helg var en endagshelg då jag jobbade söndagen.

Receptet kommer från tidning "Nära" som kommer ut några gånger om året. Jag brukar knappt ögna igenom tidningen men, denna gången fastnade mina ögon på receptet på tidningens baksida, "Annas baksida".

Detta behöver du:
7dl vatten
5dl havregryn
5dl grovrivna äpplen
50g jäst
2tsk salt
1,5-2 l vetemjöl

Koka upp vattnet och häll över havregrynen och rör om. Riv äpplena och tillsätt dem. Låt det svalna till finger varmt och rör då ner jästen. Tillsätt salt och mjölet. Arbeta degen kraftigt till den är blank och smidig. Jäs under bakduk i 60 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och rulla ut tre brödlängder. Lägg på en bakplåtspapper klädd plåt och låt jäsa i 25 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader. Efter jäsningen sätt in plåten på nedersta falsen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 25 minuter.

Det blev ett riktigt saftigt bröd som jag gärna gör om igen.

Liknande inlägg