Stalldörr

Året 2017 är snart slut och ett nytt år med nya utmaningar ligger framför oss. Jag och familjen kommer få en riktig utmaning i slutet av februari, en stor förändring som jag kommer berätta mer om i ett eget inlägg längre fram. Det ska bli riktigt spännande. 

Jag har sedan 2016 börjat med nyårslöften eller snarare miljömål som har gjort att jag faktiskt har förändrat min vardag. Är du intresserad av att läsa vad mina mål varit, kan du läsa 2017:s här
 

Frostigt hö i soluppgång

Vad vill jag då ha för mål 2018? Egentligen kan jag nog kopiera 2017 för de har gått lite si och så att uppfylla och är fortfarande aktuella.  Egentid i pysselvrån och två vegetariska måltider i veckan har varit det svåraste. Äta mer efter säsong gick bättre och jag har inte köpt tomater (som jag älskar) på riktigt länge. 

2018 vill jag:
1. Äta mer vegetariskt, blir det en måltid i veckan är jag super nöjd, men fler desto bättre. 
2. Sluta ta plastpåsar i affären till frukt och grönt. Jag ska helt enkelt ha med mig egna påsar. 
3. Äta ännu mer efter säsong och verkligen försöka utesluta frukt och grönt som det inte är säsong för. 
4. Ta mig mer tid i min nya pysselvrå, egentid. 
5. Använda mindre hushållspapper (i vårt fall toapapper) för att torka upp och torka smutsiga munnar och händer med. 

Jag tycker det är viktigt att man ska ha rimliga mål. Mål som inte känns överväldigande för då är det lätt att man struntar i den. Det är helt enkelt bättre med lätta mål som man i så fall kan avancera om man tycker de är för lätta. Lycka till med era mål/löften för 2018. 


Till sist vill jag bara önska er alla ett underbart GOTT NYTT ÅR!


2018 års löften/mål, miljömål,
Fynden bland "julklappsskräpet"

Så otroligt mycket papper och snöre det blir efter julklappsöppnandet. Man blir mörkrädd på slit och slänger. Jag gör alltid en skattjakts runda bland allt "skräp" för att hitta fynd att återanvända. Min mormor var precis lika dan. Hon öppnade sina paket så försiktigt som möjligt för att kunna använda det igen. Min mamma har fortfarande efter mormors död en påse med mormors sparande snören. 

I år blev nästan alla våra julklappar till och med inslagna av just återanvänt snöre och papper. Hur man kan tänka lite mer hållbart kring presenter kan ni läsa om här

I år blev fynden två bitar presentpapper, en liten påse, lite silkespapper och massa snöre. Jag älskar att återanvända!

fynden bland julklappsskräpet,
I min familj värderar vi egengjorda presenter högst, så i år vad det mycket av den varan.

(null)

Jag fick tänka till rejält vad jag skulle ge för egengjort då min minsta lillebror är fantastisk med trä, min syster med klädsömnad och min mamma med garn. För ett tag sedan började jag följa en blogg, KarinEvelina.se, och hon tipsar om hur man kan göra egen hudvård. Jag letade upp två recept, ett Fotsalt med doft av lavendel och en chokladdoftande kroppsskrubb. 
Använder man Epsomsalt är det rikt på magnesium som många har brist av och mjukar upp torr hud. Lavendel är en doft som är avslappnande och rogivande. 
Lavendel har även en antiseptisk och svamphämande egenskaper. 
Kakaosmör är lugnar och skyddar huden. 
Jojobaolja är mjukgörande. 
Få ingredienser där varje ingrediens har en bara bra egenskap. 

(null)     

Det blev även egensydda tygkassar. Tygkasse som jag hoppades blev årets julklapp. Denna är lite mindre och nättare, 28 x 35 cm. Enkel att rulla ihop och ha i handväskan eller i jackfickan. 

(null)

Denna fina skärbräda fick vi av min minsta lillebror. Den är gjord av två träslag, björk och ask, och behandlad med min pappas bivax, superhärlig yta. 

(null)

Min syster levererade som vanligt med fina egensydda kläder. Jag fick en riktigt härlig mysklänning som är så skön att när den väl blev provad fick den sitta på och...

(null)

ett praktiskt lite bredare pannband till kalla dagar när man har uppsatt hår. Super snygg lavendelblå och jag bara älskar knapparna. 

(null)

Sonen fick ett fint nattlinne med grävskopor och ett par ursnygga mysbyxor. 

Titta gärna in på min systers instagram Tjärgården och se ännu fler fina kläder. 

Tyvärr hann min mamma inte med att sticka något till jul men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. 

Virkad mat
När vi firade jul med min mans familj fick sonen virkad frukt och tre olika maträtter som min mans brors fru hade virkat. Helt fantastikt fina! Allt virkat i ekologisktgarn och stoppat med gamla handdukar. Jag blir helt rörd av den tid hon lagt ner på denna julklapp. 

Jag är så glad att våra nära och kära har accepterat att vi vill leva giftfritt och hållbart. 
egengjorda julklappar,

Liknande inlägg