(null)
Snöpudrad entrédekoration

Första Advent blev så fin, både visuellt och själsligt. 
Väderleksrapporten hade sagt att det kunde komma snö men jag vågade inte ens hoppas för att inte bli besviken om det inte kom, men det kom. Landskapet blev helt annorlunda, ljust och lite ljuddämpat. Glädjen var total hos både barn och vuxna i familjen. 
Vi gick upp tidigare än vanligt, för att vara en söndag, och åt frukost till det fladdrande ljuset från första ljuset i adventsljusstaken. Klädde på oss varma kläder för en dag med utevistelse och satte oss i bilen. För vad är mysigare och juligare än att åka till landet och hugga gran? 

Tomten har lämnat spår, tomteskägget på granplantorna.

Vi åker alltid till familjegården och min minsta brors skog första adventshelgen för att hugga vår julgran. Vi är riktigt lyckligt lottade som bara kan gå ut i denna skog och leta och ta vilken gran vi vill, men jag vet att det finns julgransplanteringar på flera ställen i Sverige som man kan besöka och hugga ner sin egna gran på. 
I vanliga fall har vi sett ut några i förväg, men inte i år då det har blivit färre besök än vanligt på landet. Som tur var hade min pappa koll på var fina julgranar fanns och att det inte var ett tjockt snötäcke som gör att man inte ser hur granen ser ut. 
Att få träffa min mamma, pappa, minsta bror och svägerska var så härligt, jag kanske inte pratade med dem så jättemycket, men jag kände desto mer, blir så varm i hjärtat. 

För att göra skogsvistelsen ännu roligare gäller det att vara fantasifull som min pappa:
I skogen såg vi spår efter tomten...verkar som om tomten fastnat med sitt skägg i granplantorna...kanske tomten visar vägen till vår julgran?

Fårull på nyplanterade granplantor håller viltet borta


Julgransjakt

Det fanns alldeles för många fina julgranar att välja bland, men våra krav var, inte för hög och inte så vid och den var inte helt lätt att hitta. 


(null)

Till slut hittade vi en vi var överens om. Fram med sågen innan vi ångrade oss. 
Men...

(null)

...det blev inte bara en gran utan två, en liten rotgran att plantera i kruka och ha i lekrummet. Sonen har önskat att den ska dekorerad med hjärtan. 

(null)

När vi gick från skogen hittade vi visst en gran till...en modell mindre att ha som dekoration på entrétrappen. I år blev det bara granar som ändå skulle röjas. Tre självsådda granar som stod på fel plats, men som blir perfekta för oss. 

(null)
Besök i fårstallet

När vi ändå var på gården blev det så klart besök hos fåren...

(null)
Bus med stallkatten Bosse

...och lek med stallkatten Bosse. En sån mysig och busig katt som lockar till skratt. 

(null)
Snötäcke i trädgården

Väl hemma igen hade det snöat ännu mer, mörknat och vinterlandskapet hyste. Den där första snön varje vintersäsong är något speciellt. För mig sprider den stillhet, glädje och leklust. Sagt och gjort...

(null)
Snölek

...trotts att händer och fötter var frusna börjades det leka. När vi sen kom in fanns ingen kyla kvar i händer och fötter.

(null)
Vinterbelysning i häcken

Jag är så tacksam för denna fina första Advent. 

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt,
och alla människor glädjas att fira få advent.

Julig utflykt, första advent, första snön, hugga gran, julgran,