Nu äntligen är julen helt bortplockad hemma hos oss. Dukarna har lagts in i linneskåpet och alla julsakerna ligger i kartonger på vinden. 
Jag tycker alltid det blir lite tomt precis efter julen, känns som om allt mys är borta. För att motverka detta ser jag till att pynta upp med krukväxter, ljus, böcker, mm på de ställerna jag tidigare haft julpyntat.
 
 
Så här blev resultatet på spiselkransen. Jag utgick från mitt nya 5 liters-mått i trä och byggde sen på med annat jag redan har hemma. Glaskupan och silverasken är visst två stående inslag på vår spiselkrans. Silverasken är ett måste då vi förvarar tändare och tändstickor i den till kaminen. Glaskupan har jag än så länge inte hittat något bättre ställe att ha den på och att ställa undan en sådan fin detalj är inte ett alternativ. 
 
 
spiselkrans,
 
För att knyta an till det jag skrev igår och göra så som jag vill att andra ska göra, dela jag med mig av min pappas kålgryta som vi åt till lunch idag. Hur enkel som helst att göra och så god tillsammans med egengjord lingonsylt. Vi brukar ha potatis till för att få upp gräddsåsen. 
 
 
Fyll bara precis botten på grytan med vatten, max 1 dl. Fyll verkligen hela grytan med vitkålsblad. Låt sjuda tills bladen blivit mjuka, ca 1 timma, rör om någon gång. Gör köttbullar (krydda efter smak, vi hade lök, vitlök, salt och peppar) och göm dem sen bland bladen och häll på 3 dl grädde. Låt sjuda i 20 minuter eller tills köttbullarna är klara. 
 
 
 
Kålgryta,
Ni kanske har märkt att priset på grönsaker skjutit i höjden när du varit och handlat.  Dåligt väder i Sydeuropa har förstört skördarna. Spanien har drabbats av översvämningar och Italien av ovanlig kyla. Det är särskilt sallad, tomater och gurkan där priset nästan fördubblats. 
 
 
Jag är inte ledsen för detta utan tänkte istället slå ett slag för kål, potatis, morötter, rödbetor och andra rovor som är billiga att köpa så här års och som oftast är svenskodlade. 
Varför ska vi ha tillgång till sallad och tomater hela året om som måste transporteras genom hela Europa för att komma till oss?
Det finns ju tusentals goda recept på till exempel pizzasallad. Internet har inga begränsningar utan det är bara att söka och testa för att hitta favoritrecepten. Igen i dagens samhälle kan säga att de inte har något recept. När du hittat något bra dela det gärna och inspirera fler. 
 
Tack vare det dåliga vädret kommer färre fraktfordons avgaser förpesta vår miljö och konsumenter kommer förhoppningsvis hitta nya goda sallader att göra till maten än en vanlig grönsallad. 
 

Liknande inlägg