Då var sommarledigheten över och första dagen på jobbet har börjat. 
Jag har börjat fundera på vad vill uppnå denna terminen både på jobbet och hemma. Jag tror jag måste gå tillbaka och titta på mina nyårslöften/mål som du kan hitta här
 
Att verkligen ta tag i att äta mer vegetariskt är ett måste. Jag som trodde att jag mest skulle laga vegetariskt hela sommaren hade så fel. Jag började bra men sen blev maten mest bara ett påhäng och inspirationen var på noll. Det har blivit en hel del mat ute på restaurang då jag många gånger valt veganmat. Visserligen brukar det då bara finnas en rätt men då slipper man välja. De flesta restaurangerna vi nu har ätit på i sommar har vegan och vegetariska alternativ vilket jag tycker är ett steg i rätt riktning. Fast de borde bli bättre på sina utbud för ofta är det väldigt enkla pastarätter eller bönburgare. 
Jag har haft en otroligt mysig sommar tillsammans med min man och son som jag aldrig ville skulle ta slut. Vi har inte gjort allt vi tänkt men vi fann till slut två inte så blåsiga dagar med sol för vår tältnatt på Visingsö. Det är verkligen så mysigt att ta vår båt och lägga till, sätta upp vårt tält och bara vara. 
Jag är faktiskt överraskad över att jag inte har suttit mer i min pysselvrå. Tråtts många dagar med regn och blåst blev det bara gjort de beställningarna jag hade fått på tre kort och en namnvimpel. 
 
Nu när vardagen börjat igen ska jag verkligen försöka göra roliga saker även på vardagar. Det är skönt att bara åka hem och vara hemma, men att hitta på lite roligt är ännu roligare. Mer vardagsroligt framöver helt enkelt. 
 
 
 
Vill man leva giftfritt och vill minska microplast är plastskärbrädor ett stort NEJ! Men vad ska man då välja för material på sin skärbräda? 
Marmor, glas, sten, stål och keramik är lätta att rengöra och behöver inget underhåll. Nackdelen är att de förstör eggen på kniven. 
Trä är ett förnyelsebart material som är snällt mot kniven, men de måste handdiskas och behöver underhåll. På dessa träskärbräder är det lätt att bakterier frodas, särskillt i djupa skåror och sprickor.
När jag började min plastbantning för cirka två år sen kastades våra plastskärbrädor ut och fler träskärbräden blev införskaffade. trotts att glasskärbrädor förstör knivarna tänker vi ändå införskaffa en till kött och fisk för att kunna rengöra enklare. 
 
Hur ska man då rengöra träskkärbräden?
Det är inga kemiska medel man behöver utan jag använder salt, gärna grovsalt och ibland också citron. Gör så här:
Diska skärbrädan. 
Strö över salt och gnugga in saltet med hjälp av en citronhalva som du samtidigt pressar ut saft. Häll på mer salt om det behövs. 
Låt verka i corka 15 min. 
Skölj sedan noga av och låt skärbrädan torka. 
När den är helt torr är det dags att smörja in den.  Det finns många olika oljor att behandla med men det giftfriaste valet är neutral kokosolja som inte härsknar lika lätt som andra vegetabiliska oljor. 
 
Behövs en mer djupgående rengöring blandar du 1dl ättika med 2tsk bikarbonat och breder ut på skärbrädan och låt verka i någon minut innan du skrubbar med varmt vatten. Skölj noga och låt torka. 

Skulle skärbrädan lukta illa kan man hälla bakpulver eller bikarbonat på skärbrädan och sen vänta en stund innan man diskar av den med varmt vatten. (Detta recept går även bra att använda till skor som luktar illa, men istället för att skölja av pulvret dammsuger man bort det.)

Skårorns i skärbrädan är potentiella tillhåll för bakterier. För att bli av med dem hyvlsr du eller sandpapprar du bort dem. Så mitt råd är att köpa billiga massiva träskärbräden, inte ihoplimade för då har de större benägenhet att spricka i limningarna och måste kasseras.

 

Välja rätt skärbräda, rengöra träskärbräde, träskärbräda,
 
Detta kortet var det sista på min mammas beställning i början av sommaren. Ett kort till en kvinna som ska byta jobb. Informationen jag fick om kvinnan var att hon tycker om friluftsliv. 
 
 
Kortbasen är grön och jag har själv stämplat rutnätet i kakibrunt på det upphöjda bakgrundspappret. Gröna paljetter i grupper om tre klistrade jag dit. Fjätilarna stansade jag ut i tre olika färgade papper med lite struktur på. Orden "lycka till" stansades ut på vitt papper och klistrades direkt på den gröna vimpeln som är klistrad direkt på bakgrunden. På detta kort har jag valt att bara höja upp bakgrunden och fjärilarna. 
 
 
Lycka till, handgjorda kort, handmade card,

Liknande inlägg