Igår kväll blev det äntligen lite Adventsfint hemma hos oss.

Adventsljusstakarna och stjärnorna är på plats i fönstren. Det ska bara programmeras timerar så att vi slipper tända och släcka eller rättare sagt komma ihåg att tända och släcka.

Led-ljusslingan kom upp på busken. Det har varit så mörkt utanför vårt hus nu ett tag när jag kommit hem från jobbet. Men nu är det slut på det. Vita små ljus lyser nu upp gången till entrén.

Medan hela familjen var ute och fixade ljusslingan hade vi lyktan på trappen tänd. Så mysigt. När ljuset var på plats dansade jag och sonen runt busken "Nu har vi ljus här i vår trädgård, julen är kommen hoppfallallala..."

Min fina handgjorda ljusskål i keramik blev pyntad med mossa och röda kulor och pärlor. Förra året var temat vitt, i år blev det rött. Som sista dekoration satta jag och sonen dit en liten tomte. Klart det ska vara mycket tomtar som utsmyckning när man har små barn.

Sist men inte minst blev äntligen adventsljusstaken pyntad med hasselnötter, vita kulor och pärlemohjärtan på ståltråd. Som tur är har jag kvar av mina hemstöpta ljus som jag mamma och Ellen stöpte förra året, så fyra av dessa kom i staken.
Nu är det bara att börja mysa med levande ljus, lussekatter och glögg.

Idag är del 3 i min julkortsserie. Inläggen kommer lite sporadiskt men, så är det när man jobbar och har småbarn. Det är svårt att få in egentid innan sonen går och lägger sig. I hans rum finns nämligen min pysselvrå.
Så här kommer äntligen julkortsserien del 3.

Denna gången har jag använt mig av schablon med stjärnor och prickar. Jag har svampat stämpelfärg och embossat schablonen på ett vitt pappret som täcker hela kortbasen.

God jul stämpeln har jag stämplat med "Versa Mark" och sen embossat med svart pulver på "Velum", frostat genomskinligt papper. Att använda genomskinligt papper är snyggt men jobbigt att limma fast utan att det syns. Som tyr var är bokstäverna ganska tjocka så det gick att limma ganska mycket så att den sitter fast ordentligt.

Till sist satte jag dit stjärnor, paljetter och halva klisterpärlor.

Då var årets lussekattsbak gjord. Om vi inte äter uppalla alldeles för snabbt för då får jag baka fler. Årets lussekatter blev ett experiment av tre olika knep på hur man får dem saftiga.
1. Jag blötlade russinen i några timmar innan jag använde dem. Detta för att inte de torra russinen ska dra fukten ur degen.
2. När de var färdiggräddade penslade jag dem med vatten för att tillsätta vätskan som annars dundrar bort från dem.
3. Bytte ut 1,5 dl vetemjöl till rågsikt per 5 dl vätska. Enligt "Underbara Clara" binder rågen mer vätska än vetemjöl.

Ska bli verkligen intressant att se om de håller sig saftigare med dessa knep.

Jag använde mig inte av vanligt vetemjöl utan stenmalda mjöl från Röttle. Detta gjorde att degen blev mörkare och mer ruggig än om man använder vanligt vetemjöl. De kanske blev lite väl lik en brödbulle men, smaken och konsistensen på en nygräddad lussekatt var det verkligen inget fel på.

Liknande inlägg