Trots en vecka med lägre temperatur och inte så mycket sol levererar min trädgård. Igår kväll tog jag min korg och började plocka. 
Jag är så glad att sonen är intresserad och vill hjälpa till. Fast ibland stjälper han mer än vad han hjälper, men är man bara två år är det inte så lätt. Det försvann en hel del hallon ner i en litens mage. 
 
 
Det blev ca 5 dl hallon (mer egentligen, men sonen ville så gärna äta), 2 liter röda vinbär och en hel skål full med sockerärter. 
 
 
Det är verkligen roligt att få beställningar på kort. Detta kortet är till en blivande 50-åring kvinna som gillar blått. Jag försöker göra korten så personliga som möjligt genom att ställa lite frågor om personen som kortet ska ges till. 
 
 
Jag börjar med att rita upp en skiss och välja ut vilka stämplar jag vill använda. Sen är det imte alltid säkert att jag håller mig till skissen men det är något att luta sig tillbaka på. 
 
 
För att få så många nyanser av blott tig jag fram två akvarellpennor, vattenfärgspaletten och en stämpeldyna (som inte syns på fotot).
 
 
Jag bestämde mig för att inte gå helt efter skissen utan valde att stämpla citklar i olika blåa nyanser i ett oregelbundet mönster. Jag vale att använda ett vitt akvarellpapper för att slippa vågig papper av vattnet som blir när jag målar färgen på stämpeln. 
 
 
När det hade torkat stämplade jag blommor i svart över cirklarna. 
 
 
Texten "keep smiling" stämplade jag vänster nederkant. Akvarellpappret som är lite mindre än kortbasen klistrade jag fast med 3D-kuddar. 
Snyggt och enkelt kort utan krusiduller. 
 
Handgjorda kort, Keep smiling, hand made cards,
Min man är energiexpert vilket betyder att det är han som kan göra energideklarationen när du till exempel säljer ditt hus. Men det som han tycker är roligast är att göra energikartläggningar och ge förslag på hur man på bästa sätt kan optimera energianvändningen. Han ställer energiförbrukning i jämförelse med kostnaden för ombyggnation/förbättringar mot varandra. Energiexpert är en titel man måste tenta om var femte år för att se till att de fortfarande håller en bra standard på kunskapen. Titeln har även utvecklats till att de även ska kunna normalbrukskorriga värden så att man ska kunna jämföra likadana byggnader med varandra. Det betyder att man räknar bort energiförbrukning om de boende har varit riktigt slösaktiga med energi (el, värme, vatten). Det är byggnaden man energideklarerar inte de boende. 
Det är mycket lagtexter och matematiska formler att hålla reda på eller i varje fall veta var man hittar dem. För min man har hans första fem år gått så han har skrivit en ny tenta och väntat länge på svar då den som rättar gick på semester. Igår fick vi besked, Godkänd!
 
Detta firades med vår nya favorit paj "Lat rabarberpaj" som jag hittat på ICAs hemsida. 
 
 
Jag skördade mina sista rabarber utan att ta för mycket. Jag har läst att en tredjedel av beståndet ska stå kvar för att inte minska skörden nästa säsong. plockade även av lite av våra sockerärter. 
 
 
Pajen är riktigt enkel att göra, man lägger bara alla ingredienserna på varandra i en viss ordningsföljd. Inget kladd! Sen in i ugnen i ca 20 minuter. 
Jag har dock ändrat lite på receptet för att göra den ännu godare. Jag började med att tillsätta även jordgubbar. Rabarber och jordgubbar är ju aldrig fel tillsammans och även min mans favorit. Jag tar mindre socker, nästan hälften. Sen vill min man ha ett frasigt täcke så jag tog lite mer mjöl, havregryn och smör än vad det stod. Till kakan serverar man med fördel vaniljsås eller som vi hade, ekologisk vaniljglass. 
 
Mums va gott det blev, en bra kaka att fira med.
 
Energiexpert,

Liknande inlägg