(null)
Vandring genom Skurugata

För ungefär en vecka sedan fick vi förfrågan av en kompis-familj om att göra en utflykt tillsammans och vi sa ja. Vi tog bilen och styrde mot Eksjö, närmare bestämt till Skurugata och Skuruhatt. Ett naturreservat jag vandrat i flera gånger under min barndom och ville upptäcka igen nu som vuxen tillsammans med min familj. 

(null)
Naturreservatet Skurugata 

Att vandra i denna cirka en kilometer långa gata är riktigt mäktigt. Att stå längst ner i den djupaste hålan och titta upp på de ca 30 meter höga väggarna är mäktigt och ställer en hel del frågor. Hur har naturen blivit så här? Var kommer namnet Skurugata ifrån?

(null)
Skurugata med ca 30 m höga bergsväggar

Det sägs att Skurugata blev till av en isälv under inlandsisens bortsmältande för ca 25000 år sedan.  
Namnet Skurugata kommer från ordet Skura som är ett gammalt ord för större bergsskreva.

(null)
Vandring bland stenar och omkullvälta träd.

Det finns en sägen om tjuva-Jösse som skulle bott och förvarade sitt tjuvgods här. I Skurugata finns en grotta som kallas Tjuva-Jösses håla och någonstans där sägs det att hans bössa fortfarande finns gömd. Den som hittar den sägs komma få stor framgång. 

(null)
Klättring på Skurugata.

Själva vandringen på 2 kilometer tog ca en timme och största delen av leden var på stig, men det var också partiet med gott om stenar, klippblock och omkullfallna träd att stiga och klättra över. Både barn och vuxna var tvungna att tänka på var man satte sina fötter. 

(null)
Utsikt från Skuruhatt

Till slut kom vi fram till Skuruhatt, en av Smålands högsta utsiktsplatser med sina 337 meter över havet. Vi tog plats vid en av alla bänkarna och plockade upp vår matsäck, härliga äggmackor. Medan vi åt njöt vi av den fantastiska utsikten över småländsk skog. 

(null)

Det blev en utflykt med växlande väder, fina scenerier, trevligt sällskap och glada barn. Tack!


Eksjö, Mäktiga Skurugata och fantastiska Skuruhatt, barn, naturreservat, semester, skurugata, skuruhatt, utflykt, vandring,