Kalaslek: hela havet stormar.

Vi har arrangerat vårt första barnkalas och på internet finns många tips. Ska det vara temakalas, ett kalas anordnat av någon annan (tex lekland, bowling) eller ett vanligt hederligt?  Vi valde ett vanligt hederligt för sonens första. 

(null)
Några av de pysslade inbjudningskorten.

Inbjudan 
2-3 veckor i förväg. Vi valde att pyssla egna inbjudningskort och dela ut till de inbjudna barnens brevlådor. 

Var informativ i inbjudan, skriv tex vad det bjuds på för mat och om ni ska vara ute. Detta för att barnens föräldrar vet om barnet ska vara mätt eller hungrig när det kommer och har med kläder efter väder. 

XX VÄLKOMMEN PÅ FÖDELSEDAGSKALAS HOS XX
DEN XX, KL 10-12
ADRESSEN
DET KOMMER BJUDAS PÅ TÅRTA OCH SMÅPLOCK. 
UTELEK KAN FÖREKOMMA. 
MEDDELA ALLERGIER OCH OM DU KAN KOMMA TILL SARA - XX

(null)
Egenpysslad inbjudningskort.

Dekoration
Här är det roligt att födelsedagsbarnet får vara delaktig i förberedelsen och komma med önskningar. Sonen hade en bild i sitt huvud som vi försökte förverkliga och vi pysslade tillsammans. 

Återanvänd presentsnöre istället för pappersserpentiner.
 
Vi valde att dekorera med grejer vi redan har hemma så mycket som möjligt. Då jag återanvänder presentsnöre valde vi att krulla till de guldiga ordentligt och använda dem som serpentiner. Vi hittade även guldiga paketblommor som också fick dekorera bordet. 

(null)
Ballonger med krulliga snören

Food train eller egentligen godiståg.

Bordet dekorerades även med svenska flaggan, grattis-tabletten och en trätågbana med självgående lok som levererade godis till gästerna. 

Kalasdukning med 7 ballonger för att fira en nybliven 7-åring. 

Det ända som var köpt (fast för längesedan) var ballonger gjorda av ekologisk odlad naturgummi. Vi blåste upp 7 stycken och fäste dem på ett snöre (vill man få det att se ännu mer svävande kan man välja att fästa dem på fiskelina) över kalasbordet så att de ser ut att sväva med presentsnöre hängande ner från dem. 

Upphägning av svävande ballonger, tejpa fast dem. 

Upplägg
Dela in kalaset i kvartar, så ett 2 timmars kalas blir alltså 8 kvartar. 
Första kvarten består av att vänta in alla gäster.
Ca två kvartar till mat. 
Den sista kvarten fiskedamm och ihopsamlande för hemgång. 
Kvar blir då 4 kvartar med paket öppning och lekar. 

Barnkalas

Kalasmat
Vad man bjuder på anser jag beror lite på vilken tid man väljer att ha kalaset. Om kalaset är vid lunch eller middagstid kan det kanske vara bra att servera riktig mat, men tänk då på att ätandet kommer ta längre tid. Vi valde att ha det på förmiddagen och sonen ville bjuda på tårta. Något att tänka på är att alla barn inte gillar tårta, så vi gjorde buffé på många goda saker som skulle passar många. 
  • Päron och chokladtårta efter födelsedagsbarnets önskemål. 
  • Maränger
  • Bilgodis
  • Chokladbollar
  • Banan i bitar
  • Äpple i bitar
  • Päron i bitar
  • Vindruvor
  • Blåbärsmuffins
  • Popcorn 
Kalasmat, vad ska man bjuda på?

Barnkalaslekar
Lekar är roligt och det finns många att välja bland, dessa valde vi:
  • Paketleken - Alla barnen sitter i en ring. Gästerna får slå med tärning i tur och ordning och när de får en 1 eller 6 får ge sitt/sina paket till födelsedagsbarnet som öppnar och visar upp för alla. 
  • Farfars kalsonger - En rolig lek som kan lätta upp stämningen. Man sitter i en ring och ställer frågor till varandra, men där svaret på alla frågor är "Farfars kalsonger". Den som fått frågan får sen i sin tur ställa en fråga till någon. Vad har du på huvudet när det är kallt ute? farfars kalsonger!
  • Sätta knorren på grisen - En stor gris målas på papper och sätts upp på väggen. Barnen får var sin färgad penna och  i tur och ordning ögonbindel och blir snurrad några varv innan de får rita sin knorr på pappret med grisen på. Närmast knorr är vinner.  
  • Stafett - med stafettpinne, på alla fyra, kasta boll i hink och med klädbyte. 
  • Hela havet stormar - Barnen ska gå runt uppställda stolar i en ring (en färre än antalet deltagare) till musik. När musiken plötsligt stänger av gäller det för att så snabbt som möjligt sätta sig på en av de lediga stolarna. Barnet som inte finner någon stol åker ut, sista barnet kvar vinner. 
  • Fiskedamm med godisstrut på kroken, ett lakan fäst på balkongräcket dekorerad med pappersfiskar från ett fiskespel som jag fäste med magneter. 
(null)
Fiskedamm över balkongräcket.

Efter kalaset frågade jag sonen om han var nöjd, svaret jag fick var: "mamma det var precis som jag hade tänkt mig", bra betyg eller hur!

HÄR hittar du mer barnkalasdekoration utan onödig konsumtion. 



Barnkalas för en 7-åring, barnkalas, barnkalasmat, kalaslekar, kalasplanering, kalasupplägg, planera barnkalas, traditionellt barnkalas,