Vill man leva giftfritt och vill minska microplast är plastskärbrädor ett stort NEJ! Men vad ska man då välja för material på sin skärbräda? 
Marmor, glas, sten, stål och keramik är lätta att rengöra och behöver inget underhåll. Nackdelen är att de förstör eggen på kniven. 
Trä är ett förnyelsebart material som är snällt mot kniven, men de måste handdiskas och behöver underhåll. På dessa träskärbräder är det lätt att bakterier frodas, särskillt i djupa skåror och sprickor.
När jag började min plastbantning för cirka två år sen kastades våra plastskärbrädor ut och fler träskärbräden blev införskaffade. trotts att glasskärbrädor förstör knivarna tänker vi ändå införskaffa en till kött och fisk för att kunna rengöra enklare. 
 
Hur ska man då rengöra träskkärbräden?
Det är inga kemiska medel man behöver utan jag använder salt, gärna grovsalt och ibland också citron. Gör så här:
Diska skärbrädan. 
Strö över salt och gnugga in saltet med hjälp av en citronhalva som du samtidigt pressar ut saft. Häll på mer salt om det behövs. 
Låt verka i corka 15 min. 
Skölj sedan noga av och låt skärbrädan torka. 
När den är helt torr är det dags att smörja in den.  Det finns många olika oljor att behandla med men det giftfriaste valet är neutral kokosolja som inte härsknar lika lätt som andra vegetabiliska oljor. 
 
Behövs en mer djupgående rengöring blandar du 1dl ättika med 2tsk bikarbonat och breder ut på skärbrädan och låt verka i någon minut innan du skrubbar med varmt vatten. Skölj noga och låt torka. 

Skulle skärbrädan lukta illa kan man hälla bakpulver eller bikarbonat på skärbrädan och sen vänta en stund innan man diskar av den med varmt vatten. (Detta recept går även bra att använda till skor som luktar illa, men istället för att skölja av pulvret dammsuger man bort det.)

Skårorns i skärbrädan är potentiella tillhåll för bakterier. För att bli av med dem hyvlsr du eller sandpapprar du bort dem. Så mitt råd är att köpa billiga massiva träskärbräden, inte ihoplimade för då har de större benägenhet att spricka i limningarna och måste kasseras.

 

Välja rätt skärbräda, rengöra träskärbräde, träskärbräda,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej