Groddade ärtskott

Nu så här i början av året kliar det i mångas odlingsfingrar, man vill börja sätta igång. Vissa av er kanske redan har börjat odlingssäsongen 2024 med vinterodling, förodling och groddning. Men är det inte för mörkt att odla under vintern? 
Inte när det gäller groddar, groddar gillar mörker bättre än ljus precis som fröna vi sår under odlingssäsongen som gror en bit under jorden i mörkret. 

Odla grönt under vintern, ärtskott.

För att stilla mina fingrar odlar jag ekologiska gula ärtskott (där bäst-före-datumet gått ut). Det är nästan lite magiskt att kunna odla så här års. Groddar är små näringsbomber laddade med protein, fibrer och mineraler som enkelt kan boosta en sallad eller en smörgås. 

Spraya hellre vatten istället för att vattna med vattenkanna för att tillföra för mycket vatten.

Så här groddar du ärtor:
Fyll odlingstråget med några centimeter med jord och lägg ärtorna ovanpå. För att få snabbare och bättre groddning lägg ärtorna i blöt över natten. Sen är det bara att se till att ärtorna är fuktiga (inte blött). Jag tycker att sprayflaska är det bästa sättet att hålla ärtorna och jorden i tråget fuktiga. En gång om dagen får ärtorna en dusch. 
 
Små vita späda groddtrådar är inte mögel.

Tänk på att flera ärtor och frön utvecklar späda vita rottrådar vid groddsradiet. Detta är helt i sin ordning, och ska inte misstas för mögel.

Lycka till!
Grodda frön och ärtor - näringsbomber under vintertiden, grodda, grodda frön, grodda ärtor, näringsbomber, odla på vintern, ärtskott,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej